Do góry

Desery Przepis na:

Domowa pyszna karpatka

Domowa pyszna karpatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 1779

Dodano:

Odsłon: 6055

Pyszna domowa karpatka.Przepis od mojej mamy :)

Składniki

  • 1 szkl. wody
  • 150 dag margaryny
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 3 szkl. mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 dag masła
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy ciasto. Doprowadzamy do wrzenia wodę z margaryną, ściągamy garnek z ognia i dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Garnek stawiamy na piecu i gotujemy ok. 3 minut. Ciasto studzimy po czym cały czas miksując dodajemy po jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
    Ciasto dzielimy na dwie części, każdą połowę wykładamy na prostokątną dużą blachę, ja wyłożyłam papierem do pieczenia.. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. C ok. 30 minut.
    Następnie przygotowujemy krem. 2 szklanki mleka i cukier zagotować, a pozostałe mleko dokładnie mieszamy z obiema mąkami, żółtkami i cukrem waniliowym. Wymieszane mleko dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Gotujemy ok. 1 minuty i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem, po czym dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując.
    Tak przygotowanym kremem przekładamy ciasto i wstawiamy do lodówki.Ja wstawiam na całą noc.
    Po wyjęciu z lodówki, posypujemy na wierzchu cukrem pudrem.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 marca Uwielbiam karpatkę, ale nie może być inaczej, jak się mieszka w Karpatach ;)
Super sodycz, smaczne i chrupiące ciasto, no i ten obłędny krem, pychotka :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń