Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe belriso to łatwy i szybki deser, który przygotujecie właściwie w 30 minut. Idealny deser na zakończenie grilla w ogródku. A dodatkową zaletą jest to, że możecie bawić się smakami – dodaj po prostu ulubione owoce i za każdym razem Twój deser ryżowy będzie inny :)
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4174
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 220
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 744
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3592
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 740
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4174
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 220
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 744
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3592
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 740
Składniki
Najpierw przygotowuję warstwę ryżową. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (jeśli gotujesz ryż w paczce, po ugotowaniu wysyp go bezpośrednio do garnka). Mleko mieszam z budyniem i cukrem i dodaję do gorącego ryżu. Podgrzewam na delikatnym ogniu, aż ryż lekko zgęstnieje. Następnie ściągam garnek z ryżem z ognia i odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie przygotowuję frużelinę.
Wydrylowane wiśnie wsypuję do garnka, dodaję cukier i zagotowuję, aż wiśnie puszczą sok a cukier się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w ¼ szklanki zimnej wody i wlewam do gorących wiśni. Chwilkę gotuję, aż wiśnie zgęstnieją. Frużelinę odstawiam do przestygnięcia. Teraz mogę złożyć deserki. U mnie wyszły 4 sztuki, ale słoiczki są duże i ze spokojem możecie przygotować 8 deserków. Na dno słoiczka kładę 2 łyżki ryżu, następnie 2 łyżki frużeliny i znowu 2 łyżki ryżu. Górę przyozdabiam tym, co lubię – u mnie to czekolada mleczna, gorzka i płatki migdałów. Domowe belriso gotowe. Smacznego :)