Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe belriso to łatwy i szybki deser, który przygotujecie właściwie w 30 minut. Idealny deser na zakończenie grilla w ogródku. A dodatkową zaletą jest to, że możecie bawić się smakami – dodaj po prostu ulubione owoce i za każdym razem Twój deser ryżowy będzie inny :)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13534
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 840
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12703
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13534
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 840
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12703
Składniki
Najpierw przygotowuję warstwę ryżową. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (jeśli gotujesz ryż w paczce, po ugotowaniu wysyp go bezpośrednio do garnka). Mleko mieszam z budyniem i cukrem i dodaję do gorącego ryżu. Podgrzewam na delikatnym ogniu, aż ryż lekko zgęstnieje. Następnie ściągam garnek z ryżem z ognia i odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie przygotowuję frużelinę.
Wydrylowane wiśnie wsypuję do garnka, dodaję cukier i zagotowuję, aż wiśnie puszczą sok a cukier się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w ¼ szklanki zimnej wody i wlewam do gorących wiśni. Chwilkę gotuję, aż wiśnie zgęstnieją. Frużelinę odstawiam do przestygnięcia. Teraz mogę złożyć deserki. U mnie wyszły 4 sztuki, ale słoiczki są duże i ze spokojem możecie przygotować 8 deserków. Na dno słoiczka kładę 2 łyżki ryżu, następnie 2 łyżki frużeliny i znowu 2 łyżki ryżu. Górę przyozdabiam tym, co lubię – u mnie to czekolada mleczna, gorzka i płatki migdałów. Domowe belriso gotowe. Smacznego :)