Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe belriso to łatwy i szybki deser, który przygotujecie właściwie w 30 minut. Idealny deser na zakończenie grilla w ogródku. A dodatkową zaletą jest to, że możecie bawić się smakami – dodaj po prostu ulubione owoce i za każdym razem Twój deser ryżowy będzie inny :)
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17671
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1783
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15336
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 5614
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 9068
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17671
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1783
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15336
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 5614
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 9068
Składniki
Najpierw przygotowuję warstwę ryżową. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (jeśli gotujesz ryż w paczce, po ugotowaniu wysyp go bezpośrednio do garnka). Mleko mieszam z budyniem i cukrem i dodaję do gorącego ryżu. Podgrzewam na delikatnym ogniu, aż ryż lekko zgęstnieje. Następnie ściągam garnek z ryżem z ognia i odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie przygotowuję frużelinę.
Wydrylowane wiśnie wsypuję do garnka, dodaję cukier i zagotowuję, aż wiśnie puszczą sok a cukier się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w ¼ szklanki zimnej wody i wlewam do gorących wiśni. Chwilkę gotuję, aż wiśnie zgęstnieją. Frużelinę odstawiam do przestygnięcia. Teraz mogę złożyć deserki. U mnie wyszły 4 sztuki, ale słoiczki są duże i ze spokojem możecie przygotować 8 deserków. Na dno słoiczka kładę 2 łyżki ryżu, następnie 2 łyżki frużeliny i znowu 2 łyżki ryżu. Górę przyozdabiam tym, co lubię – u mnie to czekolada mleczna, gorzka i płatki migdałów. Domowe belriso gotowe. Smacznego :)