Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upały nie odpuszczają, więc dzisiaj zapraszam na kolejny pomysł na domowe lody. Ponownie przygotujemy lody bez maszyny, bez częstego mieszania, za to z odrobiną likieru cytrynowego dla jeszcze bardziej kremowej konsystencji. Pierwsze skrzypce gra tutaj sos owocowy, podkreślony orzeźwiającym aromatem Limoncello. Lody są gładkie i kremowe, bez żadnych kryształków lodu; ale ponieważ to domowe lody bez żadnych ulepszaczy, pamiętajcie, żeby wyjąć je z zamrażarki pół godziny przed podaniem.
mikser, naczynie ze szczelnym zamknięciem
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 273
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1369
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4253
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 273
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1369
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4253
Składniki
Przygotuj sos owocowy. Do rondelka przełóż 400g mrożonych lub świeżych owoców; wsyp do nich 3 łyżki cukru i wlej 50 ml wody oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny. Doprowadź je do wrzenia i gotuj, stale mieszając, aż owoce wyraźnie zmiękną, a płyn delikatnie odparuje i zgęstnieje.
Kiedy owoce są już miękkie, zdejmij rondelek z ognia i przelej jego zawartość przez sitko do osobnego naczynia. Owoce, które pozostały na sitku przetrzyj za pomocą sylikonowej szpatułki, żeby pozbyć się pestek i skórek owoców. Odstaw syrop do całkowitego wystudzenia.
Do dużej miski wlej 600 ml dobrze schłodzonej 36 % kremówki. Śmietankę ubij za pomocą miksera, aż podwoi swoją objętość i lekko zgęstnieje. Cały proces ubijania powinien zająć około 5 minut.
Do śmietanki dodaj 200 g mleka skondensowanego i 25 ml Limoncello. Połącz je ze śmietanką za pomocą miksera.
Połowę tak przygotowanej bazy lodów przelej do zmrożonego szklanego pojemnika o pojemności 1.5l. Na śmietankę wylej kilka łyżek zimnego syropu owocowego i przemieszaj zawartość pojemnika za pomocą patyczka, tworząc wzorek. Następnie delikatnie wlej do pojemnika resztę śmietanki i wyrównaj jej powierzchnię za pomocą sylikonowej szpatułki. Na górę ponownie wylej kilka łyżek syropu i powtórz mieszanie. Zachowaj ressztę syropu do dekoracji. Pojemnik szczelnie zamknij i odstaw go do zamrażarki na przynajmniej 5 – 6 godzin.
Lody wyjmij z zamrażarki pół godziny przed podaniem. Serwuj z ulubionymi dodatkami, na przykład z dodatkowymi owocami i pozostałym syropem.
Smacznego!