Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niby komu chce się robić w domu lody, gdy mamy taki wybór w sklepach. Ale zapewniam, że deser jest przepyszny ;)
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 57
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 695
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 459
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 130
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 57
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 695
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 459
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 130
Składniki
Lody : Żółtka utrzeć z cukrem, na garnek z wrzącą wodą wstawiamy miskę. Gorące mleko, małym strumieniem wlewamy do żołtek cały czas ubijając masę. Gdy masa zgęstnieje zdejmujemy z garnka z wrzątkiem i nadal ucieramy aż do wystygnięcia. Kremówkę ubijamy i łączymy z masą mleczno jajeczną. Lody przelewamy do pojemnika i zamrażamy. Polecam mrożące się lody kilka razy przemieszać, wtedy będą bardziej puszyste. Do lodów można oczywiście dodać swoje ulubione dodatki (kakao,wanilie, rodzynki, orzechy).
Maliny umyć, wrzucić do garnka i podgrzewać na gazie. Dodać miód, cukier i syrop. Gotować do momentu aż owoce się nie rozpadną.(jeśli ktoś woli można dodać więcej miodu lub cukru, jednak osobiście wole lekko kwaskowy smak sosu, świetnie kontrastuje ze słodkimi lodami)