Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niby komu chce się robić w domu lody, gdy mamy taki wybór w sklepach. Ale zapewniam, że deser jest przepyszny ;)
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3375
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 600
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3737
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 295
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 516
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3375
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 600
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3737
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 295
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 516
Składniki
Lody : Żółtka utrzeć z cukrem, na garnek z wrzącą wodą wstawiamy miskę. Gorące mleko, małym strumieniem wlewamy do żołtek cały czas ubijając masę. Gdy masa zgęstnieje zdejmujemy z garnka z wrzątkiem i nadal ucieramy aż do wystygnięcia. Kremówkę ubijamy i łączymy z masą mleczno jajeczną. Lody przelewamy do pojemnika i zamrażamy. Polecam mrożące się lody kilka razy przemieszać, wtedy będą bardziej puszyste. Do lodów można oczywiście dodać swoje ulubione dodatki (kakao,wanilie, rodzynki, orzechy).
Maliny umyć, wrzucić do garnka i podgrzewać na gazie. Dodać miód, cukier i syrop. Gotować do momentu aż owoce się nie rozpadną.(jeśli ktoś woli można dodać więcej miodu lub cukru, jednak osobiście wole lekko kwaskowy smak sosu, świetnie kontrastuje ze słodkimi lodami)