Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niby komu chce się robić w domu lody, gdy mamy taki wybór w sklepach. Ale zapewniam, że deser jest przepyszny ;)
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326316
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12054
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16745
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5443
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326316
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12054
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16745
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5443
Składniki
Lody : Żółtka utrzeć z cukrem, na garnek z wrzącą wodą wstawiamy miskę. Gorące mleko, małym strumieniem wlewamy do żołtek cały czas ubijając masę. Gdy masa zgęstnieje zdejmujemy z garnka z wrzątkiem i nadal ucieramy aż do wystygnięcia. Kremówkę ubijamy i łączymy z masą mleczno jajeczną. Lody przelewamy do pojemnika i zamrażamy. Polecam mrożące się lody kilka razy przemieszać, wtedy będą bardziej puszyste. Do lodów można oczywiście dodać swoje ulubione dodatki (kakao,wanilie, rodzynki, orzechy).
Maliny umyć, wrzucić do garnka i podgrzewać na gazie. Dodać miód, cukier i syrop. Gotować do momentu aż owoce się nie rozpadną.(jeśli ktoś woli można dodać więcej miodu lub cukru, jednak osobiście wole lekko kwaskowy smak sosu, świetnie kontrastuje ze słodkimi lodami)