Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe pączki mojej mamy są najlepsze.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1355
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 510
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1163
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1355
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 510
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1163
Składniki
Wykonanie: Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami utartymi z jedną łyżką cukru. Wsypać dwie łyżki mąki, raz jeszcze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z resztą cukru, solą i masłem.
Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn , utarte żółtka, spirytus i zagnieść ręką ciasto i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W między czasie ugotować galaretkę w jednej szklance wody.
Gdy ciasto podwoi objętość, urywać po kawałku i płaszcząc dłonią nakładać marmoladę i formować pączki.
Układać na stolnicy wysypanej mąką, spojeniem do dołu, przykryć ściereczka i poczekać aż trochę podrosną.
W szerokim rondlu rozgrzać olej lub smalec, wkładać pączki i smażyć do zrumienienia. Układać na ręczniku papierowym, następnie po odsączeniu pączki ostudzić i polać tężejącą galaretką.