Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe pączki mojej mamy są najlepsze.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37375
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 124
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37375
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 124
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Składniki
Wykonanie: Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami utartymi z jedną łyżką cukru. Wsypać dwie łyżki mąki, raz jeszcze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z resztą cukru, solą i masłem.
Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn , utarte żółtka, spirytus i zagnieść ręką ciasto i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W między czasie ugotować galaretkę w jednej szklance wody.
Gdy ciasto podwoi objętość, urywać po kawałku i płaszcząc dłonią nakładać marmoladę i formować pączki.
Układać na stolnicy wysypanej mąką, spojeniem do dołu, przykryć ściereczka i poczekać aż trochę podrosną.
W szerokim rondlu rozgrzać olej lub smalec, wkładać pączki i smażyć do zrumienienia. Układać na ręczniku papierowym, następnie po odsączeniu pączki ostudzić i polać tężejącą galaretką.