Do góry

Desery Przepis na:

Domowe pączki

Domowe pączki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2423 Ocena: 16033

Dodano:

Odsłon: 11363

Domowe pączki mojej mamy są najlepsze.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami utartymi z jedną łyżką cukru. Wsypać dwie łyżki mąki, raz jeszcze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z resztą cukru, solą i masłem.

  2. Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn , utarte żółtka, spirytus i zagnieść ręką ciasto i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W między czasie ugotować galaretkę w jednej szklance wody.

  3. Gdy ciasto podwoi objętość, urywać po kawałku i płaszcząc dłonią nakładać marmoladę i formować pączki.

  4. Układać na stolnicy wysypanej mąką, spojeniem do dołu, przykryć ściereczka i poczekać aż trochę podrosną.

  5. W szerokim rondlu rozgrzać olej lub smalec, wkładać pączki i smażyć do zrumienienia. Układać na ręczniku papierowym, następnie po odsączeniu pączki ostudzić i polać tężejącą galaretką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń