Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tłusty Czwartek już niebawem i pewnie każdy z nas skusi się na nie jednego pączka.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30836
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3602
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 3411
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1103
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30836
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3602
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 3411
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1103
Składniki
Masło rozpuszczamy i odstawiamy.
W garnku podgrzewamy mleko, aby było letnie, dodajemy łyżkę cukru oraz drożdże. Całość mieszamy odstawiamy na 10 minut.
W misce ucieramy jajko i żółtka z 2 łyżkami cukru na jednolitą masę. Dodajemy szczyptę soli, wódkę, rozczyn, masło i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę pszenną i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy pączki i układamy na papierze oprószonym mąką. Delikatnie ugniatamy pączki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie na około 30 minut.
W garnku rozgrzewamy olej do temperatury 170 stopni i smażymy z dwóch stron pączki na złoty kolor. Usmażone układamy na ręczniku papierowym i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wrzucamy do garnka owoce leśne, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 60 minut, aż zaczną puszczać sok. Następnie gotujemy na niewielkim ogniu owoce leśne przez 30 minut i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Następnie napełniamy pączki przygotowaną marmoladą.