Do góry

Desery Przepis na:

Domowe pierniczki

Domowe pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 607

Dodano:

Odsłon: 4666

Od kiedy byłam dzieckiem przygotowywałam pierniczki wraz z moją babcią. Przyjeżdżałam do niej, siadałyśmy w kuchni i piekłyśmy, a następnie dekorowałyśmy lukrem. Pierniczki mają to siebie, że muszą „swoje odleżeć” by zmiękły i nabrały aromatu. Przepis, którym się dzisiaj z Wami podzielę nie wymaga ich leżakowania. Możecie przygotować je nawet w przeddzień Świąt, a mimo to nikt sobie na nich zębów nie połamie. Zatem do dzieła!

Składniki

  • 300 g mąki pszennej, przesianej przez sitko
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej, przesianej przez sitko
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru, bez grudek
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g łagodnego miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • lukier: woda, cukier puder,
  • do ozdobienia: barwniki spożywcze, jadalne ozdoby w postaci drobnych i grubszych koralików, kolorowe posypki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie wyrabiamy ciasto. Będzie ono dość klejące jednak nie podsypujemy go dodatkowo mąką. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm i wycinamy foremkami pierniczki.

  2. Gotowe pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je ok 8 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie studzimy je.

  3. Wystudzone pierniczki dekorujemy przygotowanym lukrem oraz koralikami lub posypkami. Gotowe pierniczki przechowujemy szczelnie zamknięte by nie obsychały.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń