Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od kiedy byłam dzieckiem przygotowywałam pierniczki wraz z moją babcią. Przyjeżdżałam do niej, siadałyśmy w kuchni i piekłyśmy, a następnie dekorowałyśmy lukrem. Pierniczki mają to siebie, że muszą „swoje odleżeć” by zmiękły i nabrały aromatu. Przepis, którym się dzisiaj z Wami podzielę nie wymaga ich leżakowania. Możecie przygotować je nawet w przeddzień Świąt, a mimo to nikt sobie na nich zębów nie połamie. Zatem do dzieła!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1241
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2906
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1003
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1767
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1241
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2906
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1003
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1767
Składniki
Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie wyrabiamy ciasto. Będzie ono dość klejące jednak nie podsypujemy go dodatkowo mąką. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm i wycinamy foremkami pierniczki.
Gotowe pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je ok 8 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie studzimy je.
Wystudzone pierniczki dekorujemy przygotowanym lukrem oraz koralikami lub posypkami. Gotowe pierniczki przechowujemy szczelnie zamknięte by nie obsychały.