Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka pianka w czekoladzie - domowe kostki Ptasiego Mleczka
Forma 30 cm x 25 cm
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 93960
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1889
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5706
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5690
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 93960
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1889
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5706
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5690
Składniki
Żelatynę wsypać do szklanki. Zalać niewielką ilością mleka zagęszczonego. Odstawić na kilka minut, aby napęczniała. Resztę mleka zagotować. Dodać do niego napęczniałą żelatynę. Mieszać aż się rozpuści. Następnie odstawić, aby ostygło, musi być letnie. Co jakiś czas przemieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać porcjami cukier i cały czas miksować. Dodać łyżeczkę soku z cytryny, kilka kropel aromatu śmietankowego lub waniliowego i ponownie zmiksować. Do żelatyny dodać łyżkę piany i wymieszać. Dodać jeszcze jedną łyżkę i ponownie wymieszać. Włączyć mikser i małym strumieniem wlać żelatynę. Formę wyłożyć folią i przełożyć przygotowaną masę. Wyrównać wierzch. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z formy i pokroić w kostki. Czekoladę rozpuścić razem z masłem. Zanurzać w niej kostki ptasiego mleczka i przekładać na papier do pieczenia. Ponownie włożyć do lodówki, aby czekolada stężała.