Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy Twoje pociechy albo Ty sam lubisz podjadać kolorowe żelki? Jeśli tak, przygotuj je samodzielnie w zdrowej wersji. W kupnych słodyczach niestety w składzie znajdziemy syrop glukozowo-fruktozowy i cukier. Dodatkowo często do nadania pięknego koloru, używa się sztucznych barwników. W naszym przepisie są tylko zdrowe produkty. Domowe żelki możesz przygotować w wersji kwaśnej, wystarczy, że dodasz do nich sok z cytryny, a po tym, jak stężeją, obtoczysz je w sproszkowanej witaminie C lub camu camu.
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2113
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1383
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 4035
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2113
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1383
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 4035
Składniki
Pomarańczowe żelki Mandarynki obierz ze skórki, pozbądź się białych błonek, podziel na mniejsze części, przełóż do blendera i zmiksuj.
Powstałą masę przetrzyj przez sitko o drobnych oczkach. Powinieneś otrzymać około 150 ml soku z mandarynek.
Sok przelej do garnuszka, dodaj syrop z agawy i agar. Całość zagotuj, następnie odstaw do przestudzenia.
Letni płyn przelej do foremki na żelki i odstaw do zastygnięcia.
Czerwone żelki Maliny przełóż do blendera i zmiksuj, następnie przetrzyj przez sitko. Powstały płyn (około 80 ml) przelej do garnuszka i zagotuj z syropem z agawy oraz jedną łyżeczką agaru.
Odstaw do przestudzenia, po czym przelej do foremki na żelki. Pozostaw do zastygnięcia.