Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Budyń waniliowy robiony domowym sposobem z dodatkiem czekolady to deser naszego dzieciństwa. W czasach, kiedy nie było w sklepach słodyczy w takich ilościach jak dzisiaj, gotowych puddingów, jogurtów owocowych, kremów, czekoladek, batoników, wafelków, każdy deser przygotowany przez nasze mamy smakował jak ambrozja. Do takich deserów należał kogel-mogel, kaszka manna z owocami i domowy budyń. Nam bardzo smakował budyń waniliowy z sokiem malinowym i taki mocno czekoladowy. Często wracamy do tych deserów i nasze dzieci je polubiły i bardzo chętnie jedzą nasz budyń czekoladowy.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3711
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2034
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5433
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5480
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3711
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2034
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5433
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5480
Składniki
Bierzemy rondelek o grubym dnie, zwilżamy jego dno wodą. Mleko nie będzie przywierało do garnka w czasie gotowania.
Wlewamy szklankę zimnego mleka do rondelka i wstawiamy na umiarkowany ogień. W tym czasie do drugiej szklanki mleka dodajemy skrobię, oba cukry oraz żółtka ( duże -2, małe -3). Roztrzepujemy całość dokładnie, aby nie było grudek. Wlewamy masę budyniową do gotującego się mleka. Mieszamy intensywnie, aby masa była gładka. W momencie, gdy masa zgęstnieje i pokażą się pierwsze wulkany, dodajemy masło, gotujemy budyń minutkę i wrzucamy pokruszoną czekoladę, mieszamy aż się rozpuści. Gotowy budyń czekoladowy przelewamy do miseczek. Jeszcze ciepły posypujemy wiórkami czekolady.
Domowy budyń czekoladowy gotowy!