Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co robicie, gdy macie ochotę na budyń? Sięgacie po gotową saszetkę z proszkiem, która samotnie leży na dnie kuchennej szuflady, czy szybko idziecie po nią do pobliskiego sklepu? A co gdyby waniliowy budyń przygotować samodzielnie, od zera, tak jak gotowały go nasze babcie? Zachęcamy Was do wypróbowania przepisu, który sprawi, że już nigdy nie kupicie gotowców. Porada: jeśli nie macie laski wanilii, możecie zastąpić ją łyżeczką pasty waniliowej lub dodać do masy jajecznej, oprócz zwykłego cukru, cukier wanilinowy. Zapamiętajcie, aby tuż po ugotowaniu budyniu, dodać do niego łyżeczkę masła. Dzięki temu wyjdzie niezwykle aksamitny.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4368
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11865
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6766
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4368
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11865
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6766
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Składniki
300 ml mleka przelej do garnka i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Dodaj przekrojoną na pół laskę wanilii.
Pozostałe 200 ml mleka przelej do miski. Dodaj 2 żółtka, wsyp cukier i szczyptę soli. Wmieszaj, najlepiej za pomocą kuchennej rózgi, po czym wsyp 2 łyżki mąki ziemniaczanej i ponownie wymieszaj do połączenia się składników.
Gdy podgrzewane mleko zacznie się gotować, usuń z niego laskę wanilii. Wlej przygotowaną masę jajeczną i energicznie mieszaj, do momentu, aż całość zgęstnieje. Następnie zdejmij garnek z ognia i do masy wmieszaj łyżeczkę masła.
Gotowy budyń przelej do miseczek. Podawaj solo, z dżemem lub ulubionymi owocami.