Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co robicie, gdy macie ochotę na budyń? Sięgacie po gotową saszetkę z proszkiem, która samotnie leży na dnie kuchennej szuflady, czy szybko idziecie po nią do pobliskiego sklepu? A co gdyby waniliowy budyń przygotować samodzielnie, od zera, tak jak gotowały go nasze babcie? Zachęcamy Was do wypróbowania przepisu, który sprawi, że już nigdy nie kupicie gotowców. Porada: jeśli nie macie laski wanilii, możecie zastąpić ją łyżeczką pasty waniliowej lub dodać do masy jajecznej, oprócz zwykłego cukru, cukier wanilinowy. Zapamiętajcie, aby tuż po ugotowaniu budyniu, dodać do niego łyżeczkę masła. Dzięki temu wyjdzie niezwykle aksamitny.
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 218
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 223
Przepis na fasolkę po bretońsku. Tej kultowej potrawy nie trzeba nikomu przed...
Odsłon: 530
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 150
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 218
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 223
Przepis na fasolkę po bretońsku. Tej kultowej potrawy nie trzeba nikomu przed...
Odsłon: 530
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 150
Składniki
300 ml mleka przelej do garnka i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Dodaj przekrojoną na pół laskę wanilii.
Pozostałe 200 ml mleka przelej do miski. Dodaj 2 żółtka, wsyp cukier i szczyptę soli. Wmieszaj, najlepiej za pomocą kuchennej rózgi, po czym wsyp 2 łyżki mąki ziemniaczanej i ponownie wymieszaj do połączenia się składników.
Gdy podgrzewane mleko zacznie się gotować, usuń z niego laskę wanilii. Wlej przygotowaną masę jajeczną i energicznie mieszaj, do momentu, aż całość zgęstnieje. Następnie zdejmij garnek z ognia i do masy wmieszaj łyżeczkę masła.
Gotowy budyń przelej do miseczek. Podawaj solo, z dżemem lub ulubionymi owocami.