Domowy budyń bardzo łatwo zrobić. Wystarczy kilka składników, które zazwyczaj każdy posiada w swojej kuchni.
Domowy budyń z kolorową tapioką
Składniki
- Budyń;
- 3 szklanki mleka ( 250 ml )
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżka masła
- Tapioka;
- 3 łyżki kolorowej tapioki
- 2 szklanki wody
- 2 torebki herbaty Earl Grey
- 2 łyżki cukru
Składniki
- Budyń;
- 3 szklanki mleka ( 250 ml )
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżka masła
- Tapioka;
- 3 łyżki kolorowej tapioki
- 2 szklanki wody
- 2 torebki herbaty Earl Grey
- 2 łyżki cukru

Etapy przygotowania
Wykonanie budyniu; 2 szklanki mleka gotujemy z masłem i cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka i mąkę ziemniaczaną. Na gotujące mleko z cukrem i masłem wlewamy rozrobione mleko z mąką i żółtkami. Mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze około pół minuty. Zrobienie tapioki; Torebki herbaty wrzucamy na gotującą się wodę. Gdy puszczą esencję, wyjmujemy i wsypujemy suchą tapiokę. Gotujemy na małym ogniu, aż zrobi się przeźroczysta. Pod koniec dopiero dodajemy cukier. Przelewamy na sitku zimna wodą.

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Duńskie naleśniki, czyli lekko złociste placki wyróżniają się puszystym ciast...
Odsłon: 119
Ostatnio komentowane przepisy

Duńskie naleśniki, czyli lekko złociste placki wyróżniają się puszystym ciast...
Odsłon: 119



Składniki
- Budyń;
- 3 szklanki mleka ( 250 ml )
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżka masła
- Tapioka;
- 3 łyżki kolorowej tapioki
- 2 szklanki wody
- 2 torebki herbaty Earl Grey
- 2 łyżki cukru
Wykonanie budyniu; 2 szklanki mleka gotujemy z masłem i cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka i mąkę ziemniaczaną. Na gotujące mleko z cukrem i masłem wlewamy rozrobione mleko z mąką i żółtkami. Mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze około pół minuty. Zrobienie tapioki; Torebki herbaty wrzucamy na gotującą się wodę. Gdy puszczą esencję, wyjmujemy i wsypujemy suchą tapiokę. Gotujemy na małym ogniu, aż zrobi się przeźroczysta. Pod koniec dopiero dodajemy cukier. Przelewamy na sitku zimna wodą.