Do góry

Desery Przepis na:

Domowy kopiec kreta

Domowy kopiec kreta

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 119

Dodano:

Odsłon: 1337

To słynne ciasto możemy zrobić samodzielnie w domu bez wykorzystywania gotowej mieszanki.

Składniki

  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 saszetki cukru waniliowego
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • Do przygotowania masy:
  • 500 ml schłodzonej śmietany
  • 2 śmietanfixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • Dodatkowo:
  • 4-5 banany
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Domowy kopiec kreta

Przygotowanie

  1. Masło, cukier, mleko, kakao, cukier wanilinowy rozpuszczamy w rondelku pilnując żeby mieszanka nie zagotowała się. Zostawiamy do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem przesiewamy.
    Do zimnej masy kakaowej dodajemy żółtka i miksujemy. Później wsypujemy mąkę z proszkiem. A na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Ciasto przekładamy do tortownicy (24cm) wysmarowanej masłem. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni, przez ok. 30 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.

  2. Następnie ścinamy wierzch ciasta i wydrążamy łyżką środek, zostawiając spód o wysokości ok 1,5 cm). W środku układamy banany.
    Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy i cukier puder. Na koniec dodajemy startą lub drobno pokrojoną czekoladę. Mieszamy na najniższych obrotach miksera, do momentu połączenia się składników.

    Następnie wykładamy masę z bitej śmietany, formując ją na kształt kopca i posypujemy pokruszonym ciastem delikatnie dociskając. Schłodzić w lodówce :) Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń