Do góry

Desery Przepis na:

Dopieszczony sernik

Dopieszczony sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 1075

Dodano:

Odsłon: 12991

Cudownie puszysty, kremowy i pyszny. Moim skromnym zdaniem - rewelacja :)

Składniki

  • Składniki na spód:
  • 150 g masła
  • 2 łyżki kakao (użyłam 1 łyżkę kakao czarnego i 1 zwykłego)
  • 20 sztuk ciastek (petite beurre)
  • Składniki na masę serową:
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ kg twarogu (może być z wiaderka)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód:
    Ciastka mielę na drobno (można rozdrobnić wałkiem do ciasta). Masło rozpuszczam i dodaję do niego ciastka i kakao. Całość mieszam i wykładam do tortownicy o średnicy 20 cm, której dno wyłożyłam wcześniej papierem do pieczenia. Na brzegach tworzę rant o wysokości 5-6 cm. Spód wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję masę serową.

  2. Masa serowa:
    Białka oddzielam od żółtek i żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę. Białka ubijam na sztywno. Śmietankę również ubijam.
    Do masy jajecznej dodaję twaróg cały czas miksując, ale na niskich obrotach. Następnie dodaję białka i delikatnie mieszam łopatką do połączenia składników, a na koniec dodaję ubitą śmietankę i ponownie delikatnie mieszam.
    Masę serową wylewam na przygotowany spód i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 55 minut.
    Kiedy sernik ostygnie, jest gotowy do jedzenia.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń