Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do mojej ryby po grecku postanowiłam dodać chili, aby nadać bardziej wyrazistego smaku, no i wyszło całkiem fajnie i niekoniecznie bardzo pikantnie.
Patelnia, talerz, deska i nóż do krojenia, miska, salaterka, szpatułka
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 491
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 369
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 491
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 369
Składniki
Dorsza rozmrażamy i przyprawiamy przyprawami z obu stron.
Następnie obtaczamy w mące i smażymy do zrumienienia po obu stronach po mniej więcej 3 minuty na stronie. W tym czasie obieramy cebulę oraz warzywa.
Usmażoną rybę odkładamy na talerz a na olej, na którym smażylismy rybę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz por przekrojony wzdłuż, a potem pokrojony w plastry i smażymy.
W tym czasie trzemy na tarce jarzynowej warzywa: marchew, pietruszkę oraz seler
Kiedy cebula i por są zeszklone, wrzucamy warzywa, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy 5 minut.
Dodajemy posiekaną papryczkę chili, wodę, przykrywany pokrywką i dusimy na małym ogniu 10 minut.
Dodajemy pastę pomidorową oraz sól, cukier, pieprz
Dokładnie mieszamy, wyłączamy ogień.
Na warstwę warzyw układamy warstwę ryby
Rybę przykrywamy warstwą warzyw
Kładziemy następną warstwę ryby i znów warzywa.
Podajemy na gorąco jako danie główne z ziemniakami lub jako przystawkę na zimno.