Do góry

Desery Przepis na:

DOUBLE COCONUT CAKE (ciasto podwójnie kokosowe)

DOUBLE COCONUT CAKE (ciasto podwójnie kokosowe)

Autor:

Przepisów i artykułów: 259 Ocena: 1851

Dodano:

Odsłon: 725

Kto uwielbia kokos tak jak ja, na prawdę polecam wykonać te ciasto. Smak obłędny!

Składniki

  • biszkopt -3 szklanki mąki orkiszowej
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • pół szklanki oleju
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 jaja
  • 3 łyżki ksylitolu/cukru
  • masa -2.5 szklanki mleka
  • 1 budyń toffi bez cukru
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 3 łyżeczki płatków ryżowych/jaglanych lub kaszka manna
  • polewa -3 łyżki dżemu wiśniowego/truskawkowego (u mnie bez cukru oczywiście)
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka kakao (dla intensywności smaku możecie dać 1 płaską łyżkę)
  • 1 łyżka masła
  • +wiórki kokosowe do ozdoby
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
DOUBLE COCONUT CAKE (ciasto podwójnie kokosowe)

Przygotowanie

  1. biszkopt
    Jajka ubijamy ze słodzikiem/cukrem. Dodajemy do nich w takiej kolejności resztę składników ciągle mieszając:mąka, wiórki, olej, proszek do pieczenia, maślankę a w niej rozpuszczoną sodę. Przelewamy w formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 50 min 180 stopni

  2. masa
    W pół szklanki mleka roztrzepujemy budyń (nie gotujemy tego). Resztę mleka gotujemy i zanim zacznie się podnosić, dodajemy wiórki, płatki, budyń i jeszcze raz gotujemy krótko. Ostawiamy do przestygnięcia.

  3. polewa
    Do dżemu dodajemy wodę i mieszamy aby zrobił się rzadki. Wrzucamy w rondelek, dodajemy kakao, masło i rozpuszczamy na małym ogniu mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.

  4. Biszkopt kroimy na pół,przekładamy masą, polewamy polewą, posypujemy wiórkami i do lodówki na minimum 3 godz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń