Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszności, których nie trzeba zachwalać
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19379
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13103
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1751
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232216
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19379
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13103
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1751
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232216
Składniki
Drożdże rozprowadzić w ciepłym (lecz nie gorącym mleku) z 1 łyżką cukru. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na ok. 0,5 godziny.
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Mąkę, cukier i sól wysypać na stolnicę lub wyszorowany blat. Dodajemy jajko (najlepiej w temperaturze pokojowej), rozpuszczone masło i rozczyn. Wszystko razem wyrabiamy i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Na wierzch wysypujemy wymieszane orzechy z cukrem i i cynamonem. Zwijamy całość w roladę i układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Ja dodatkowo zawinęłam roladę w kształt rogala.
Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 30 min. Wierzch można polać lukrem lub czekoladą. Smacznego!