Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszności, których nie trzeba zachwalać
Drożdże rozprowadzić w ciepłym (lecz nie gorącym mleku) z 1 łyżką cukru. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na ok. 0,5 godziny.
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Mąkę, cukier i sól wysypać na stolnicę lub wyszorowany blat. Dodajemy jajko (najlepiej w temperaturze pokojowej), rozpuszczone masło i rozczyn. Wszystko razem wyrabiamy i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Na wierzch wysypujemy wymieszane orzechy z cukrem i i cynamonem. Zwijamy całość w roladę i układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Ja dodatkowo zawinęłam roladę w kształt rogala.
Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 30 min. Wierzch można polać lukrem lub czekoladą.
Smacznego!
Przepis dnia
Pyszne ciasto składające się z delikatnego biszkoptu, dwóch pianek śmietanowy...
Odsłon: 44884
Zasmakuje na pewno waszym bliskim. U mnie w domu gdy ją przygotowałam to znik...
Odsłon: 4618
Zalewa do ogórków siostry Anastazji jest delikatna i uniwersalna. Jej wyjątko...
Odsłon: 19414
Pyszne szybkie i lekkie danie obiadowe naleśniki z białym serem i jabłkami pr...
Odsłon: 21
Pyszne i szybkie danie obiadowe kurczak z dynią, cukinię i pomidorami. Idealn...
Odsłon: 193
Pyszne szybkie i lekkie danie obiadowe naleśniki z białym serem i jabłkami pr...
Odsłon: 21
Pyszne i szybkie danie obiadowe kurczak z dynią, cukinię i pomidorami. Idealn...
Odsłon: 193
Składniki
Drożdże rozprowadzić w ciepłym (lecz nie gorącym mleku) z 1 łyżką cukru. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na ok. 0,5 godziny.
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Mąkę, cukier i sól wysypać na stolnicę lub wyszorowany blat. Dodajemy jajko (najlepiej w temperaturze pokojowej), rozpuszczone masło i rozczyn. Wszystko razem wyrabiamy i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Na wierzch wysypujemy wymieszane orzechy z cukrem i i cynamonem. Zwijamy całość w roladę i układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Ja dodatkowo zawinęłam roladę w kształt rogala.
Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 30 min. Wierzch można polać lukrem lub czekoladą. Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
Ekstremalnie jagodowy sernik na zimno
Desery
MALINOWA CHMURKA
Desery
Ciasteczka ryżowe
Desery
Śmietankowe lody o smaku szarlotki.
Ekstremalnie jagodowy sernik na zimno
Dzisiaj propozycja pysznego i mocno jagodowego deseru. Ten smaczny sernik na...
Odsłon: 72
MALINOWA CHMURKA
Malinowa chmurka to bardzo pyszne i dekoracyjne ciasto, nadaje się do niedzie...
Odsłon: 92