Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i truskawkami

Przepis dnia 2020-05-09
Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 1398

Dodano:

Odsłon: 408

Smaczne drożdżówki z rabarbarem i truskawkami. Posypane kruszonką. Idealne do zimnego mleka lub ciepłej herbaty.

Składniki

  • Ciasto
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 20 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 8 łyżek oleju,
  • Szczypta soli.
  • Dżem;
  • 300 g rabarbaru,
  • 200 g truskawek.
  • 2 łyżki masła,
  • pół szklanki cukru.
  • Kruszonka
  • 100 g masła,
  • 200 g mąki,
  • 100 g cukru.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i truskawkami

Przygotowanie

  1. Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejce.

  2. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do mąki zaczyn drozdżowy i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

  3. Rabarbar obieramy i kroimy w 1 cm kostkę.

    Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy rabarbar i truskawki, wsypujemy cukier. Dusimy na średnim ogniu około 20 minut, aż postawały dżem lekko zgęstnieje. Studzimy.

  4. Składniki kruszonki łączymy ze sobą.

  5. Z ciasta formujemy kulki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy wykładamy po łyżeczce dżemu.

    Układamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę piekarnikową.

    Posypujemy kruszonką.

    Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń