Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami.

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 698

Dodano:

Odsłon: 374

Umiarkowanie słodkie.

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 5 dkg drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki syropu z agawy,
  • cukier waniliowy,
  • szczypta soli,
  • opakowanie mrożonych śliwek.
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać. Masło rozpuścić w mleku. Drożdże wymieszać z niewielką ilością mleka. Dodać cukier waniliowy, syrop z agawy, szczypta soli.

  2. Do przesianej mąki dodać: mleko z masłem, drożdże, cukier waniliowy, syrop z agawy, sól, 2 całe jajka, 1 żółtko(białko wykorzystać do posmarowania bułeczek) .
    Wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

  3. Kiedy ciasto wyrośnie ponownie wymieszać i jeszcze na chwilę odstawić.

  4. Uformować bułeczki. Do każdej włożyć po kilka mrożonych śliwek. Posmarować białkiem.

  5. Piec w temp. 180C około 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń