Drożdżowe ciasteczka ślimaczki
Drożdżowe ciasteczka ślimaczki
Składniki
- Rozczyn:
- Drożdże 25 g
- Mleko letnie 1/2 szklanki
- Cukier łyżka
- Mąka łyżka
- Ciasto:
- Jajka 3
- Cukier 1/2 szklanki
- Masło 50 g
- Cukier Waniliowy 1
- Mąka 500 g
- Dodatkowo:
- powidła, czekolada itp.
- żółtko + 3 łyżki mleka do posmarowania przed pieczeniem
Składniki
- Rozczyn:
- Drożdże 25 g
- Mleko letnie 1/2 szklanki
- Cukier łyżka
- Mąka łyżka
- Ciasto:
- Jajka 3
- Cukier 1/2 szklanki
- Masło 50 g
- Cukier Waniliowy 1
- Mąka 500 g
- Dodatkowo:
- powidła, czekolada itp.
- żółtko + 3 łyżki mleka do posmarowania przed pieczeniem

Etapy przygotowania
Składniki na rozczyn umieszczam w misce i wszystko mieszam. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut. W tym czasie w osobnej misce ucieramy jajka z cukrem mikserem lub trzepaczką. Dodajemy cukier waniliowy, roztopione i przestudzone masło oraz rozczyn. Wszystko mieszamy, dodajemy mąkę i zabieramy się za wyrabianie ciasta. Ciasto jest elastyczne i odchodzi od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. ok 40 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany odrobiną mąki. Dzielimy na 3 części. Każdą cześć rozwałkowujemy na cienkie, długie prostokąty. Ciasto posmarować np. powidłami, czekoladą, serem i zwinąć w rulon. Podzielić nożykiem na mniejsze ciasteczka. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym żółtkiem z mlekiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. do ładnego zarumieniania. Gotowe posypać pudrem lub polukrować. Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 491

Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 1259
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Kaczka
- Przyprawy
- Majeranek
Odsłon: 126
Ostatnio komentowane przepisy

Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 491

Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 1259
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Kaczka
- Przyprawy
- Majeranek
Odsłon: 126



Składniki
- Rozczyn:
- Drożdże 25 g
- Mleko letnie 1/2 szklanki
- Cukier łyżka
- Mąka łyżka
- Ciasto:
- Jajka 3
- Cukier 1/2 szklanki
- Masło 50 g
- Cukier Waniliowy 1
- Mąka 500 g
- Dodatkowo:
- powidła, czekolada itp.
- żółtko + 3 łyżki mleka do posmarowania przed pieczeniem
Składniki na rozczyn umieszczam w misce i wszystko mieszam. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut. W tym czasie w osobnej misce ucieramy jajka z cukrem mikserem lub trzepaczką. Dodajemy cukier waniliowy, roztopione i przestudzone masło oraz rozczyn. Wszystko mieszamy, dodajemy mąkę i zabieramy się za wyrabianie ciasta. Ciasto jest elastyczne i odchodzi od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. ok 40 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany odrobiną mąki. Dzielimy na 3 części. Każdą cześć rozwałkowujemy na cienkie, długie prostokąty. Ciasto posmarować np. powidłami, czekoladą, serem i zwinąć w rulon. Podzielić nożykiem na mniejsze ciasteczka. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym żółtkiem z mlekiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. do ładnego zarumieniania. Gotowe posypać pudrem lub polukrować. Smacznego!