Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne pachnące i dobre na każdą okazję
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 378
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1777
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 349
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 378
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1777
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 349
Składniki
Z mleka, łyżki cukru i drożdży przygotować zaczyn. Masło roztopić i przestudzić. Do miski wsypać mąkę. Jak drożdże zaczną dobrze rosnąć wlać je do maki. Wymieszać. Dodać pozostałe składniki , ciasto dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W międzyczasie opłukać śliwki. Rozciąć na połówki i usunąć pestki.
Gdy ciasto wyrośnie posypać mąką stolnicę , ciasto rozwałkować na wielkość blachy (moja 26x35 ). Ciasto przełożyć do blachy . Na wierzchu skórkami do dołu poukładać śliwki. Pieczemy ok. 40 minut w 180topniach. Ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. smacznego