Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe ciasto ze śliwkami

Drożdżowe ciasto ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 734

Dodano:

Odsłon: 883

pyszne pachnące i dobre na każdą okazję

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 25 g drożdży
  • 1/2 kostki masla
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • ok. 70 dkg śliwek /najlepsze węgierki
  • cukier puder do posypania
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Drożdżowe ciasto ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Z mleka, łyżki cukru i drożdży przygotować zaczyn. Masło roztopić i przestudzić. Do miski wsypać mąkę. Jak drożdże zaczną dobrze rosnąć wlać je do maki. Wymieszać. Dodać pozostałe składniki , ciasto dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
    W międzyczasie opłukać śliwki. Rozciąć na połówki i usunąć pestki.


  2. Gdy ciasto wyrośnie posypać mąką stolnicę , ciasto rozwałkować na wielkość blachy (moja 26x35 ).
    Ciasto przełożyć do blachy . Na wierzchu skórkami do dołu poukładać śliwki.
    Pieczemy ok. 40 minut w 180topniach.
    Ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń