Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pięknie pachną i napełniają zagłodzone brzuchy.
ROBIMY CIASTO
Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy cukier i podgrzewamy na niewielkim ogniu, stale mieszając, aby cukier się rozpuścił. W żadnym wypadku nie zagotowujemy mleka, powinno mieć temperaturę nieco wyższą od temperatury pokojowej. Gdy tak się stanie, zdejmujemy rondel z ognia, wkruszamy do niego drożdże i starannie mieszamy, dopóki nie rozpuszczą się całkowicie w mleku. Następnie przelewamy całość do większej michy, wbijamy jajko, przesiewamy mąkę i mieszamy składniki za pomocą trzepaczki do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy je w niewielką kostkę i dorzucamy do ciasta. Mieszamy delikatnie, lecz dokładnie, aby rozłożyć cząstki owoców równomiernie w całym cieście. Teraz nakrywamy miskę lnianą lub bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe, pozbawione przeciągów miejsce na 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podrosnąć, nagazować się i wydać charakterystyczny zapach pracujących drożdży.
SMAŻYMY RACUCHY
Na patelni rozgrzewamy taką ilość oleju, aby całkowicie pokrył dno. Nabieramy łyżką porcje ciasta i kładziemy delikatnie na patelnię, formując niewielkie racuchy. Smażymy z obu stron, po 2-3 minuty, na złoty kolor. Po usmażeniu układamy racuchy na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane odrobiną płynnego miodu. Doskonale smakują w towarzystwie konfitur, dżemów i musów owocowych.
Pyszne i bardzo puszyste racuchy drożdżowe. Pomimo że są bez jajek smakują wy...
Odsłon: 10946
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 18
Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...
Odsłon: 371
Przepis dnia
Przepis na soczystego kurczaka duszonego w winie
Odsłon: 372
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1861
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17489
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 18
Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...
Odsłon: 371
Przepis dnia
Przepis na soczystego kurczaka duszonego w winie
Odsłon: 372
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1861
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17489
Składniki
ROBIMY CIASTO Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy cukier i podgrzewamy na niewielkim ogniu, stale mieszając, aby cukier się rozpuścił. W żadnym wypadku nie zagotowujemy mleka, powinno mieć temperaturę nieco wyższą od temperatury pokojowej. Gdy tak się stanie, zdejmujemy rondel z ognia, wkruszamy do niego drożdże i starannie mieszamy, dopóki nie rozpuszczą się całkowicie w mleku. Następnie przelewamy całość do większej michy, wbijamy jajko, przesiewamy mąkę i mieszamy składniki za pomocą trzepaczki do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy je w niewielką kostkę i dorzucamy do ciasta. Mieszamy delikatnie, lecz dokładnie, aby rozłożyć cząstki owoców równomiernie w całym cieście. Teraz nakrywamy miskę lnianą lub bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe, pozbawione przeciągów miejsce na 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podrosnąć, nagazować się i wydać charakterystyczny zapach pracujących drożdży.
SMAŻYMY RACUCHY Na patelni rozgrzewamy taką ilość oleju, aby całkowicie pokrył dno. Nabieramy łyżką porcje ciasta i kładziemy delikatnie na patelnię, formując niewielkie racuchy. Smażymy z obu stron, po 2-3 minuty, na złoty kolor. Po usmażeniu układamy racuchy na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane odrobiną płynnego miodu. Doskonale smakują w towarzystwie konfitur, dżemów i musów owocowych.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto "Och i Ach"
Desery
Placek śliwkowy z płatkami owsianymi
Desery
Domowe lody bananowe z masłem orzechowym
Desery
Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą. Tylko 3 składniki
Ciasto "Och i Ach"
Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...
Odsłon: 371
Placek śliwkowy z płatkami owsianymi
Dzisiaj upiekłam bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu placek śliwkowy. Pl...
Odsłon: 377