Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pięknie pachną i napełniają zagłodzone brzuchy.
Racuchy można zjeść na obiad, można też na kolację.
Odsłon: 802
Pyszne, proste w przygotowaniu bardzo zdrowe klopsiki.
Odsłon: 278
Chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Robi się je bardzo...
Odsłon: 202
Pyszne , puszyste i szybkie w przygotowaniu placuszki z serka wiejskiego z ra...
Odsłon: 1879
Pyszne, proste w przygotowaniu bardzo zdrowe klopsiki.
Odsłon: 278
Chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Robi się je bardzo...
Odsłon: 202
Pyszne , puszyste i szybkie w przygotowaniu placuszki z serka wiejskiego z ra...
Odsłon: 1879
Składniki
ROBIMY CIASTO Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy cukier i podgrzewamy na niewielkim ogniu, stale mieszając, aby cukier się rozpuścił. W żadnym wypadku nie zagotowujemy mleka, powinno mieć temperaturę nieco wyższą od temperatury pokojowej. Gdy tak się stanie, zdejmujemy rondel z ognia, wkruszamy do niego drożdże i starannie mieszamy, dopóki nie rozpuszczą się całkowicie w mleku. Następnie przelewamy całość do większej michy, wbijamy jajko, przesiewamy mąkę i mieszamy składniki za pomocą trzepaczki do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy je w niewielką kostkę i dorzucamy do ciasta. Mieszamy delikatnie, lecz dokładnie, aby rozłożyć cząstki owoców równomiernie w całym cieście. Teraz nakrywamy miskę lnianą lub bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe, pozbawione przeciągów miejsce na 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podrosnąć, nagazować się i wydać charakterystyczny zapach pracujących drożdży.
SMAŻYMY RACUCHY Na patelni rozgrzewamy taką ilość oleju, aby całkowicie pokrył dno. Nabieramy łyżką porcje ciasta i kładziemy delikatnie na patelnię, formując niewielkie racuchy. Smażymy z obu stron, po 2-3 minuty, na złoty kolor. Po usmażeniu układamy racuchy na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane odrobiną płynnego miodu. Doskonale smakują w towarzystwie konfitur, dżemów i musów owocowych.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z rabarbarem i bezą
Desery
Uśmiech Karczmarki
Desery
Babcina szarlotka
Desery
Sałatka owocowa
Ciasto z rabarbarem i bezą
Kruche, słodko-kwaśne z delikatną bezą i płatkami migdałów
Odsłon: 59
Uśmiech Karczmarki
Już niedługo sezon na borówki! Te owoce doskonale nadają się jako uzupełnieni...
Odsłon: 2893