Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne drozdzowki z makiem- najlepsze z ciepla herbata lub mlekiem :) Jesli chodzi o ksztalt, to ciasto mozna dowolnie zwinac, jednak propozycja przeze mnie podana (podpatrzona na stronie mojewypieki.com) tylko dodaje im uroku. Szczerze polecam.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
MASA MAKOWA: Mak zalac mlekiem, gotowac na wolnym ogniu ok 30 minut. Odcedzic i trzykrotnie zmielic. W garnku roztopic maslo (margaryne) z miodem ,dodac bakalie i mak, smazyc ok 15 minut. Odstawic do ostygniecia.
CIASTO: W cieplym mleku rozpuscic drozdze z cukrem, odstawic do wyrosniecia. Do miski wsypac make, dodac olej, zoltko, sol i wyrosniety rozczyn, zagniesc ciasto. Odstawic do wyrosniecia na 30-40 minut. Po tym czasie ciasto podzielic na 8 rownych czesci.
Kazda kulke ciasta rowalkowac na ksztalt nalesnika. Nalozyc mase makowa, dobrze rozsmarowac.
Ciasto zawinac w rulonik (jak nalesnika).
Rulonik zlozyc na pol, delikatnie sklejajac konce. Ciasto rozciac, ale nie do konca (zostawic ok 3 cm ).
Wywinac rozciete czesci tak, by utworzyly ksztalt serca.
Serduszka ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Zostawic do wyrosniecia na ok 10- 15 minut (w tym czasie zagrzac piekarnik do 180 stopni). Przed wsadzeniem do piekarnika serduszka posmarowac lekko ubitym jajkiem. Piec na zloty kolor, ok 30 minut.