Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 5123
Dodano: 13.10.2013
Odsłon: 4615
3-4 os. | 60 min | średnie | tanie |
MASA MAKOWA: Mak zalac mlekiem, gotowac na wolnym ogniu ok 30 minut. Odcedzic i trzykrotnie zmielic. W garnku roztopic maslo (margaryne) z miodem ,dodac bakalie i mak, smazyc ok 15 minut. Odstawic do ostygniecia.
CIASTO: W cieplym mleku rozpuscic drozdze z cukrem, odstawic do wyrosniecia.
Do miski wsypac make, dodac olej, zoltko, sol i wyrosniety rozczyn, zagniesc ciasto. Odstawic do wyrosniecia na 30-40 minut. Po tym czasie ciasto podzielic na 8 rownych czesci.
Kazda kulke ciasta rowalkowac na ksztalt nalesnika. Nalozyc mase makowa, dobrze rozsmarowac.
Ciasto zawinac w rulonik (jak nalesnika).
Rulonik zlozyc na pol, delikatnie sklejajac konce. Ciasto rozciac, ale nie do konca (zostawic ok 3 cm ).
Wywinac rozciete czesci tak, by utworzyly ksztalt serca.
Serduszka ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Zostawic do wyrosniecia na ok 10- 15 minut (w tym czasie zagrzac piekarnik do 180 stopni). Przed wsadzeniem do piekarnika serduszka posmarowac lekko ubitym jajkiem. Piec na zloty kolor, ok 30 minut.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Maudie 14 października 2013Zgłoś do usunięcia
Śliczne:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

joanna78 14 października 2013Zgłoś do usunięcia
Bardzo dokładnie pokazałaś sposób wykonania, wielkie dzięki na pewno wypróbuję uwielbiamy makowe bułeczki :-D3 Kto głosował? | Odpowiedz

rosse 14 października 2013Zgłoś do usunięcia
Urocze te serducha:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 14 października 2013Zgłoś do usunięcia
ale śliczne !4 Kto głosował? | Odpowiedz