Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe ślimaczki z kakao i kruszonką

Drożdżowe ślimaczki z kakao i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 3007

Dodano:

Odsłon: 270

Drożdżowe ślimaczki z mocno kakaowym i maślaną kruszonką są mięciutkie, puszyste i przepyszne. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, ale na drugi dzień też są bardzo smaczne, szczególnie z kubkiem ciepłego mleka. Trzeciego dnia zazwyczaj już ich nie ma...

Składniki

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 500 g
  • Jajo - 1 szt
  • Żółtko- 1 szt
  • Mleko - 220 g
  • Drożdże świeże - 45 g
  • Cukier wanilinowy- 1 opakowanie
  • Cukier - 7 łyżek
  • Masło- 80 g
  • Kruszonka:
  • Mąka pszenna - 70 g
  • Cukier - 50 g
  • Masło - 50 g
  • Krem kakaowy:
  • 6 łyżek kakao
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowe ślimaczki z kakao i kruszonką

Przygotowanie

  1. Kruszonka:
    Masło rozcieramy w misce z mąką i cukrem, tworząc okruchy. Kruszonkę odkładamy do lodówki.

  2. Krem kakaowy:
    Kakao mieszamy w misce z cukrem pudrem, dodajemy masło oraz mleko i ucieramy składniki płaską stroną łyżki do uzyskania jednolitej masy.

  3. Ciasto:
    Do lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże oraz 2 łyżki cukru i dokładnie mieszamy. Wsypujemy 150 g mąki, ponownie mieszamy i odkładamy rozczyn na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (polecam robić to przy użyciu miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 1-1,5 godziny do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę, a następnie dzielimy na dwie części. Jedną część przekładamy na stolnicę obsypaną mąką i wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 25 x 35 cm. Ciasto smarujemy połową kremu kakaowego i wzdłuż dłuższego boku zwijamy w roladę, a następnie kroimy na plastry o szerokości ok. 2 cm. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy połową kruszonki i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo jak z pierwszą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń