Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe słońce z makiem

Drożdżowe słońce z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2711

Dodano:

Odsłon: 4244

Potrzebuje czasu, ale warto poczekać. :)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe: 150ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 kostki świeżych drożdży (21g)
  • 300g mąki
  • szczypta soli
  • 15g miękkiego masła
  • 1 jajko (M)
  • Nadzienie: 70g masła
  • 70g cukru
  • 100g niebieskiego maku
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowe słońce z makiem

Przygotowanie

  1. W wysokim naczyniu wymieszać cukier z mlekiem, dodać pokruszone drożdże. Mieszając rozprowadzić drożdże aż się rozpuszczą. Odstawić na 10 minut. Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dodać masło pokrojone na kawałki i jajko. Następnie dodać mleko z drożdżami. Całość zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i odstawić przykryte w ciepłe miejsce na ok. 60 minut, do podwojenia objętości ciasta.

  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  3. Masło rozpuścić, wymieszać z cukrem i makiem.

  4. Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na trzy równe części i każdą rozwałkować na okrągły placek o śr. ok. 20 cm. Pierwszy placek położyć na wysmarowane dno tortownicy (26cm średnicy), posmarować połową masy makowej. Przykryć drugim plackiem i rozsmarować resztę masy. Położyć trzeci placek. Na środku zaznaczyć kieliszkiem do jajek kółko i zaczynając od kółka pokroić ciasto ostrym nożem lub radełkiem na 12 kawałków. Każdy kawałek przekręcić dwa razy - pierwszy w lewo, drugi w prawo, trzeci znów w lewo itd. Założyć obręcz tortownicy i zostawić na 10 minut. Piec ok. 25 minut.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń