Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja idealna do niedzielnej kawki ;)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10411
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1166
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11579
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 587
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10411
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1166
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11579
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 587
Składniki
Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami cukru, odstawić. Jaja ubić z pozostałym cukrem. Do drożdży dodać kilka łyżek ciepłego mleka i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na ok. 10 min. Potem dodać pozostałe składniki, stopione masło i masę jajeczną, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 75 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie uprażyć obrane i pokrojone jabłka. Do ostudzonych owoców dodać bułkę tartą, wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować i wyłożyć owoce, posypać cynamonem i dodatkowo cukrem. Zwinąć, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia. potem posmarować roztrzepanym jajem z mlekiem.
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 35 min. Przed podaniem ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!