Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe strucle z jabłkiem

Drożdżowe strucle z jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 5229

Dodano:

Odsłon: 237

Propozycja idealna do niedzielnej kawki ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 500 g Lubię
  • mleko 1 szklanka
  • masło 1/2 kostki
  • jaja 2 szt
  • cukier drobny 150 g
  • drożdże świeże 50 g
  • olej rzepakowy 1 łyżka
  • likier amaretto 5 łyżek
  • Nadzienie :
  • jabłka 1350 g
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier drobny 5 łyżek
  • bułka tarta 3 łyżki
  • woda 3 łyżki
  • Na wierzch :
  • jajo 1 szt
  • mleko 2 łyżki
  • cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowe strucle z jabłkiem

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami cukru, odstawić. Jaja ubić z pozostałym cukrem. Do drożdży dodać kilka łyżek ciepłego mleka i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na ok. 10 min. Potem dodać pozostałe składniki, stopione masło i masę jajeczną, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 75 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. W tym czasie uprażyć obrane i pokrojone jabłka. Do ostudzonych owoców dodać bułkę tartą, wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować i wyłożyć owoce, posypać cynamonem i dodatkowo cukrem. Zwinąć, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia. potem posmarować roztrzepanym jajem z mlekiem.

  3. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 35 min. Przed podaniem ostudzić i posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń