Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe, ser i owoce, to ostatnio moje ulubione połączenie.
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i cukier. Odstawić na 15 minut.
Po tym czasie wsypać mąkę, sól i wbić jajko i żółtko. Wymieszać i na koniec,
wlać roztopione masło. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami.
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować ser. Twaróg przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem.
Dodać żółtka, cukier, mąkę i wiórki. Wszystko wymieszać do połączenia składników.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
Następnie rozwałkować na prostokąt.
Przeciąć go na dwie równe części. Na jedną część wyłożyć, wcześniej przygotowany ser.
Na ser wyłożyć owoce.
Przykryć drugą częścią ciasta. Delikatnie docisnąć. Następnie pokroić w paski (mniej więcej 3 cm.) Każdy pasek pozwijać kilka razy, jak świderek.
Takie świderki można już układać na blaszce. Ja uznałam, że są za duże i podzieliłam
na dwie części. Dopiero wtedy ułożyłam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch bułeczek posmarować białkiem wymieszanym z cukrem pudrem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20 minut.
Puszyste i mięciutkie pączki, które idealnie nadają się jako deser do niedzie...
Odsłon: 562
Jak zrobić zapiekane szparagi z boczkiem lub szynką parmeńską. Pieczone szpar...
Odsłon: 64
Placki z cukinii to ciekawa alternatywa dla klasycznych placów ziemniaczanych...
Odsłon: 1255
Jeśli ktoś uważa, że jedzenie nie potrafi poprawiać nastroju, chyba nie jadł...
Odsłon: 278
Uniwersalny biszkopt. Tym razem upiekłam w formie 28 cm x 26 cm. Upieczony w...
Odsłon: 8828
Jak zrobić zapiekane szparagi z boczkiem lub szynką parmeńską. Pieczone szpar...
Odsłon: 64
Placki z cukinii to ciekawa alternatywa dla klasycznych placów ziemniaczanych...
Odsłon: 1255
Jeśli ktoś uważa, że jedzenie nie potrafi poprawiać nastroju, chyba nie jadł...
Odsłon: 278
Uniwersalny biszkopt. Tym razem upiekłam w formie 28 cm x 26 cm. Upieczony w...
Odsłon: 8828
Składniki
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i cukier. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie wsypać mąkę, sól i wbić jajko i żółtko. Wymieszać i na koniec, wlać roztopione masło. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować ser. Twaróg przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem. Dodać żółtka, cukier, mąkę i wiórki. Wszystko wymieszać do połączenia składników.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Następnie rozwałkować na prostokąt. Przeciąć go na dwie równe części. Na jedną część wyłożyć, wcześniej przygotowany ser. Na ser wyłożyć owoce.
Przykryć drugą częścią ciasta. Delikatnie docisnąć. Następnie pokroić w paski (mniej więcej 3 cm.) Każdy pasek pozwijać kilka razy, jak świderek.
Takie świderki można już układać na blaszce. Ja uznałam, że są za duże i podzieliłam na dwie części. Dopiero wtedy ułożyłam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek posmarować białkiem wymieszanym z cukrem pudrem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20 minut.
Przepisy Desery
Desery
Jabłka w biszkopcie
Desery
Lody cappuccino
Desery
Placki z serka waniliowego
Desery
Rurki z kremem
Jabłka w biszkopcie
Wspaniały deser dla wszystkich. Polecam ten przepis.
Odsłon: 157
Lody cappuccino
Aksamitne lody cappuccino, w których znajdziesz chrupiące kawałki czekolady s...
Odsłon: 411