Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe, ser i owoce, to ostatnio moje ulubione połączenie.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1654
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1430
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1445
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1581
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1654
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1430
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1445
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1581
Składniki
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i cukier. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie wsypać mąkę, sól i wbić jajko i żółtko. Wymieszać i na koniec, wlać roztopione masło. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować ser. Twaróg przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem. Dodać żółtka, cukier, mąkę i wiórki. Wszystko wymieszać do połączenia składników.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Następnie rozwałkować na prostokąt. Przeciąć go na dwie równe części. Na jedną część wyłożyć, wcześniej przygotowany ser. Na ser wyłożyć owoce.
Przykryć drugą częścią ciasta. Delikatnie docisnąć. Następnie pokroić w paski (mniej więcej 3 cm.) Każdy pasek pozwijać kilka razy, jak świderek.
Takie świderki można już układać na blaszce. Ja uznałam, że są za duże i podzieliłam na dwie części. Dopiero wtedy ułożyłam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek posmarować białkiem wymieszanym z cukrem pudrem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20 minut.