Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-10-2024
Tradycyjne ciasto drożdżowe z rewelacyjną kruszonką i makiem.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1777
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 392
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21888
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1777
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 392
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21888
Składniki
Duża blaszka. Drożdże rozcieramy z odrobiną cukru.
Mleko lekko podgrzewamy , 1-2 łyżki dolewamy do drożdży i rozcieramy.
Ucieramy żółtka z cukrem do białości.
Do miski przesiewamy mąkę , dodajemy rozczyn , utarte żółtka , mleko , cukier waniliowy i na koniec olej.
Wszystko dokładnie wyrabiamy, w miarę potrzeby dodajemy mleka.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia .
Kruszonka. Do sypkich składników dodajemy zimne pokrojone masło lub margarynę.
Łączymy składniki i wkładamy do zamrażalnika.
Gdy ciasto urośnie przekładamy je do nasmarowanych blaszek.
Na ciasto nakładamy masę makową , na nią kruszymy ciasto z zamrażalnika.
Wstawiamy do piekarnika 180 C i pieczemy do zbrązowienia kruszonki ( nawet 60 minut zmniejszając temperaturę).