Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówka z owocami i kruszonką

Drożdżówka z owocami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 458

Dodano:

Odsłon: 1571

Puszyste i maślane, z chrupiącą kruszonką. Mimo, że drożdżowe, pyszne przez kilka dni :).

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • 500 g owoców (polecam truskawki, rabarbar, jabłka, śliwki)
  • Kruszonka:
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 120 g mąki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do rozkruszonych drożdży dodać 0,5 szklanki podgrzanego mleka, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawić na ok. 10 minut.
    Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostałe mleko, cukier, jajka, rozpuszczone masło i wyrośnięty rozczyn.
    Wyrabiać mikserem z "hakami" przez ok. 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę (w ciepłe dni szybciej ciasto rośnie;)).
    Rozetrzeć palcami składniki na kruszonkę.
    Na cieście ułożyć owoce (kwaśne, np. rabarbar, posypać dodatkowo cukrem). Posypać kruszonką.
    Piec w dużej blaszce ok. 40 min w 180°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń