Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne drożdżówki w sam raz na śniadanie z kakao.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1147
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1147
Składniki
Mleko delikatnie podgrzać dodać cukier i drożdże, wymieszać. Masło roztopić i wystudzić.
Mąkę przesiać do miski dodać sól, jajko, rozpuszczone masło i drożdże. Wyrobić mikserem ( uchwyty do drożdżowego ciasta ) lub ręką.
Stolnice podsypać mąką , przełożyć ciasto z miski. Ciasto podzielić na 15 części. Formować kulki, układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Literatką zrobić dołki w każdej kulce. Pozostawić na ok. 30 min do wyrośnięcia.
Zrobić kruszonkę. Margarynę, cukier, mąkę krupczatkę połączyć ( kruszonka ma być sypka, jeżeli będzie się za bardzo kleić dodać mąki).
Po 30 min. bułki posmarować rozkłóconym białkiem. W zagłębienia nakładać borówkę.
Bułki posypać kruszonką. Piekarnik rozgrzać do 200 st. i piec ok 20 min. Życzę smacznego :)