Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy budyń i świeży ananas, polecam :)
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 486
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 71
Polecam.
Odsłon: 594
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 880
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 273
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 486
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 71
Polecam.
Odsłon: 594
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 880
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 273
Składniki
Z podanych składników na ciasto drożdżowe, wyjdzie 12 dużych okrągłych drożdżówek. Cukier rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Odstawić, aby nabrało temperatury pokojowej. Wkruszyć drożdże i dodać 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło roztopić i odstawić. Wyrośnięty zaczyn wlać do przesianej mąki, wbić jajko. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się elastyczne i miękkie. Pod koniec wyrabiania, stopniowo wlewać chłodne, roztopione masło. Gdy ciasto wchłonie masło, kończymy ugniatanie. Uformować kulę, włożyć do naczynia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby urosło. Trwa to zazwyczaj 1 i 1/2 godziny. Po tym czasie lekko odparowujemy ciasto. Dzielimy na dwanaście równych kawałków. Za pomocą wałka tworzymy okręgi. W środku każdego, dnem szklanki robimy wgłębienia. W środek wgłębień kładziemy budyń i ananasa. Pieczemy 20 minut w 160* C- grzanie dół bez termoobiegu.
Budyń; 2 szklanki mleka gotujemy z masłem i cukrami. W osobnym naczyniu mieszamy pozostałe mleko z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Do gotującego mleka, należy wlać rozrobione składniki. Gotować dwie minuty, mieszając.