Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy budyń i świeży ananas, polecam :)
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 254
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 134
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 45
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 45
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 254
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 134
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 45
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 45
Składniki
Z podanych składników na ciasto drożdżowe, wyjdzie 12 dużych okrągłych drożdżówek. Cukier rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Odstawić, aby nabrało temperatury pokojowej. Wkruszyć drożdże i dodać 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło roztopić i odstawić. Wyrośnięty zaczyn wlać do przesianej mąki, wbić jajko. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się elastyczne i miękkie. Pod koniec wyrabiania, stopniowo wlewać chłodne, roztopione masło. Gdy ciasto wchłonie masło, kończymy ugniatanie. Uformować kulę, włożyć do naczynia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby urosło. Trwa to zazwyczaj 1 i 1/2 godziny. Po tym czasie lekko odparowujemy ciasto. Dzielimy na dwanaście równych kawałków. Za pomocą wałka tworzymy okręgi. W środku każdego, dnem szklanki robimy wgłębienia. W środek wgłębień kładziemy budyń i ananasa. Pieczemy 20 minut w 160* C- grzanie dół bez termoobiegu.
Budyń; 2 szklanki mleka gotujemy z masłem i cukrami. W osobnym naczyniu mieszamy pozostałe mleko z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Do gotującego mleka, należy wlać rozrobione składniki. Gotować dwie minuty, mieszając.