Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówki z budyniem i kruszonką
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4936
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 113
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4936
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 113
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
Budyń ugotować zgodnie zgodnie z instrukcją na opakowaniu w zmniejszonej ilości mleka do 400 ml. Dosłodzić wg uznania. Odstawić do przestudzenia. Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier mąkę oraz mleko. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól. Dodać jajko, mleko, rozpuszczone i przestudzone masło, wyrośnięty rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na blat, krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Każdą część rozpłaszczyć w dłoniach na grubość 1 cm. Na każdym kawałku ciasta dnem szklanki zrobić lekkie wgłębienie. Do środka dodajemy przestudzony budyń. Ja dodatkowo dodałam do części drożdżówek świeże maliny. Brzegi drożdżówek posmarować rozmąconym jajkiem. posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia na czas nagrzania piekarnika ok. 10-15 minut. Drożdżówki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. Gotowe posypać pudrem lub polukrować. Smacznego!