Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówki z budyniem i kruszonką
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33558
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 138
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 262
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33558
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 138
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 262
Składniki
Budyń ugotować zgodnie zgodnie z instrukcją na opakowaniu w zmniejszonej ilości mleka do 400 ml. Dosłodzić wg uznania. Odstawić do przestudzenia. Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier mąkę oraz mleko. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól. Dodać jajko, mleko, rozpuszczone i przestudzone masło, wyrośnięty rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na blat, krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Każdą część rozpłaszczyć w dłoniach na grubość 1 cm. Na każdym kawałku ciasta dnem szklanki zrobić lekkie wgłębienie. Do środka dodajemy przestudzony budyń. Ja dodatkowo dodałam do części drożdżówek świeże maliny. Brzegi drożdżówek posmarować rozmąconym jajkiem. posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia na czas nagrzania piekarnika ok. 10-15 minut. Drożdżówki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. Gotowe posypać pudrem lub polukrować. Smacznego!