Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z makiem - przepis z zeszytu babci

Drożdżówki z makiem - przepis z zeszytu babci

Autor:

Przepisów i artykułów: 203 Ocena: 3398

Dodano:

Odsłon: 9010

Przepyszne domowe drożdżówki z makiem. Wwystarczył komentarz mojego męża, że te bułeczki są o wiele smaczniejsze od tych z piekarni, zeby sie utwierdzić w tym, że muszą być na prawdę smaczne. Przepis na ciasto mam ze starego zeszytu z przepisami który mam od babci. Masa makowa niestety jest kupna - nie oszukujmy się, tak jest szybciej i prościej;) Bardzo polecam!

Składniki

  • 500 g mąki pszennej  
  • 3 żółtka
  • 1 jajo
  • 100g masła
  • 250 ml mleka
  • 70g cukru
  • 7 g suchych drożdży lub 1/3 kostki świeżych
  • Szczypta soli
  • Cukier waniliowy
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Jajko i żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Mleko z masłem podgrzewamy aby masło  się rozpuściło i odstawiamy do wystygnięcia, ma być cieple ale nie gorące.

    Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suche drożdże, sól, mleko z masłem oraz ubite jajka z cukrami. Wszystko razem mieszamy az powstanie spójne, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę, chwilkę przerabiamy i dzielimy ciasto na 2 części. 

    Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy masę makową i zwijamy od dłuższego boku jak roladę. 

  2. Ciasto dzielimy na 10 części, każdą część naciskamy od góry tępą stroną noża tak aby nie przeciąć bułki.

  3. Bułeczki układamy na blaszce i zostawiamy na 10 min do wyrośnięcia.

     Przed pieczeniem każdą bułeczkę smarujemy mlekiem. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 min w 180 st. do zrumienienia. 

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń