Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 4497
Dodano: 11.12.2019
Odsłon: 9935
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Jajko i żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Mleko z masłem podgrzewamy aby masło się rozpuściło i odstawiamy do wystygnięcia, ma być cieple ale nie gorące.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suche drożdże, sól, mleko z masłem oraz ubite jajka z cukrami. Wszystko razem mieszamy az powstanie spójne, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę, chwilkę przerabiamy i dzielimy ciasto na 2 części.
Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy masę makową i zwijamy od dłuższego boku jak roladę.
Ciasto dzielimy na 10 części, każdą część naciskamy od góry tępą stroną noża tak aby nie przeciąć bułki.
Bułeczki układamy na blaszce i zostawiamy na 10 min do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem każdą bułeczkę smarujemy mlekiem. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 min w 180 st. do zrumienienia.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 11 grudnia 2019Zgłoś do usunięcia
Pyszne, kradnę kilka ;)4 Kto głosował? | Odpowiedz