Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułki na śniadanie i kolację.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 77
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 132
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 77
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 132
Składniki
Jajka ucieramy z cukrem, masło lub margarynę roztapiamy i przestudzamy. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, płynne wylewamy do miski z mąką. Dodajemy utarte jajka,stopione masło, mleko i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy do miski,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne można dodać mąki. Oczyszczony rabarbar kroimy na małe kawałki.
Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Wstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość około 1/2 -3/4 cm .Mąką podsypujemy tylko od spodniej strony. Wycinamy po 2 krążki,jeden krążek ( 9 cm ) zostawiamy cały, a z drugiego mniejszą obręczą wykrawamy środek. Wycięte krążki układać na całych, lekko dociskając. Pozostałe ciasto wałkujemy i tak formujemy drożdżówki. Do środka nakładamy rabarbar i posypujemy kruszonką.
Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Drożdżówki pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.