Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułki na śniadanie i kolację.
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4730
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4713
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44533
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 233
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4730
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4713
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44533
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 233
Składniki
Jajka ucieramy z cukrem, masło lub margarynę roztapiamy i przestudzamy. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, płynne wylewamy do miski z mąką. Dodajemy utarte jajka,stopione masło, mleko i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy do miski,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne można dodać mąki. Oczyszczony rabarbar kroimy na małe kawałki.
Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Wstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość około 1/2 -3/4 cm .Mąką podsypujemy tylko od spodniej strony. Wycinamy po 2 krążki,jeden krążek ( 9 cm ) zostawiamy cały, a z drugiego mniejszą obręczą wykrawamy środek. Wycięte krążki układać na całych, lekko dociskając. Pozostałe ciasto wałkujemy i tak formujemy drożdżówki. Do środka nakładamy rabarbar i posypujemy kruszonką.
Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Drożdżówki pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.