Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 691 Ocena: 13355

Dodano:

Odsłon: 3497

Pyszne bułki na śniadanie i kolację.

Składniki

  • Ciasto :mąka pszenna 510 g
  • drożdże 40 g
  • mleko 120 g
  • cukier 220 g
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • aromat waniliowy
  • Nadzienie : rabarbar ok. 300 g
  • Kruszonka : schłodzone masło 50 g
  • mąka pszenna 100 g
  • cukier 50 g
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Przygotowanie

  1. Jajka ucieramy z cukrem, masło lub margarynę roztapiamy i przestudzamy.

    Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, płynne wylewamy do miski z mąką.
    Dodajemy utarte jajka,stopione masło, mleko i zagniatamy ciasto.
    Wyrobione ciasto przekładamy do miski,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne można dodać mąki.
    Oczyszczony rabarbar kroimy na małe kawałki.

  2. Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Wstawiamy do lodówki.
    Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość około 1/2 -3/4 cm .Mąką podsypujemy tylko od spodniej strony.
    Wycinamy po 2 krążki,jeden krążek ( 9 cm ) zostawiamy cały, a z drugiego mniejszą obręczą wykrawamy środek.
    Wycięte krążki układać na całych, lekko dociskając.
    Pozostałe ciasto wałkujemy i tak formujemy drożdżówki.
    Do środka nakładamy rabarbar i posypujemy kruszonką.

  3. Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
    Drożdżówki pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń