Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10177

Dodano:

Odsłon: 12474

pyszne, mięciutkie, puszyste drożdżówki, bardzo przyjemnie się je robi i równie szybko znikają :-)

Składniki

  • mąka pszenna 50 dag
  • cukier 7 dag
  • sól szczypta
  • drożdże świeże 2,5 dag
  • masło lub margaryna 7,5 dag
  • mleko 250 ml
  • Nadzienie:
  • twaróg półtłusty 25 dag
  • cukier 3 pełne łyżki (lub do smaku)
  • cukier waniliowy 1
  • sok z cytryny 3 łyżeczki
  • jajko 1
  • Lukier:
  • cukier puder
  • wrzątek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło stopić w garnuszku, dodać mleko i lekko podgrzać (nie może być za gorące, ponieważ drożdże się sparzą). Dodać drożdże w małych kawałkach, rozpuścić. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i rozpuszczone drożdże z mlekiem i tłuszczem, wyrobić gładkie ciasto. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość (ok. godziny).

  2. Farsz: Wszystkie składniki dobrze rozetrzeć w misce.
    Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza. Odrywać po kawałku ciasta i z każdej części uformować kulkę.

  3. Blat posypać mąką i kulkę rozwałkować na cienki placek. Wzdłuż jednej części zrobić nacięcia prawie do połowy długości ciasta. Nakładać po 1 solidnej łyżeczce nadzienia. Skleić ciasto po bokach, żeby nadzienie nie wypływało

  4. a paseczki skręcać w spiralę i owinąć nimi drożdżówkę dookoła

  5. Uformowane drożdżówki zostawić do wyrośnięcia, ale nie na długo (ok. 10-15 minut). Kiedy lekko podrosną, posmarować mlekiem.
    Piec w 190 stopniach przez 10-12 minut, aż będą złociste :-).

  6. Gotowe drożdżówki można posypać cukrem pudrem lub tak jak ja polukrować lukrem. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

efka111 13 września 2017 Ciekawy przepis, chciałabym wypróbować. Proszę o informację na ile części najlepiej podzielić całą porcję aby wyszły jak najlepsze bułeczki Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń