Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnące, miękkie i pyszne drożdżówki z serem. Idealne na śniadanie. :)
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 23
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 177
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 290
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 120
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4591
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 189
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 23
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 177
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 290
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 120
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4591
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 189
Składniki
Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, następnie dodać do mąki. Odstawić całość do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 20 minut).
Do wyrośniętego ciasta dodać resztę składników: wbić jajka oraz żółtko, wsypać cukier waniliowy i sól. Wyrobić ciasto, aż będzie odstawało od ręki.
Zrobić nadzienie: do sera dodać śmietanę, cukier waniliowy i cukier zwykły. Ewentualnie można także dać rodzynki lub płatki migdałów.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Za pomocą odwróconego kubka należy wykroić okrągłe podstawy drożdżówek. Następnie kciukiem zrobić wgłębienie na środku każdego koła. W to wgłębienie nakładamy łyżeczkę farszu.
Surowe ciasto dookoła posmarować białkiem - to nada drożdżówkom połysk.
Piec w temp. 180 stopni około 20 minut.