Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne drożdżówki z serem i musem pomarańczowym domowej roboty.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1522
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1277
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1364
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1153
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1522
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1277
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1364
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1153
Składniki
Wychodzi 13 sporych bułek. Mus. Skórkę wyparzonej pomarańczy zetrzeć na tarce. Pomarańczę dokładnie obieramy z białej skórki, dzielimy na cząstki i zdejmujemy większe błonki. Potem kroimy cząstki na trzy części. Pomarańczę z cukrem i goździkami dusimy na malutkim ogniu przez 60 minut, mieszając. Pod koniec dodać sok z cytryny. Masa serowa. Dokładnie ucieramy twaróg z cukrem i żółtkiem. Ciasto. Mąkę przesiewamy do miski w środek kruszymy drożdże zasypujemy szczyptą cukru i zalewamy odrobiną lekko ciepłego mleka. Łyżką ubijamy żółtka z cukrem. Gdy drożdże staną się płynne dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40-60 minut. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 13 równych części. Uformować z nich kule, układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Używając szklanki zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć mus i nadzienie serowe. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 º C. Wyjąć, wystudzić na kratce. Bułki można posypać startą skórką pomarańczową.