Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne drożdżówki z serem i musem pomarańczowym domowej roboty.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13538
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1550
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14940
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6144
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13538
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1550
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14940
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6144
Składniki
Wychodzi 13 sporych bułek. Mus. Skórkę wyparzonej pomarańczy zetrzeć na tarce. Pomarańczę dokładnie obieramy z białej skórki, dzielimy na cząstki i zdejmujemy większe błonki. Potem kroimy cząstki na trzy części. Pomarańczę z cukrem i goździkami dusimy na malutkim ogniu przez 60 minut, mieszając. Pod koniec dodać sok z cytryny. Masa serowa. Dokładnie ucieramy twaróg z cukrem i żółtkiem. Ciasto. Mąkę przesiewamy do miski w środek kruszymy drożdże zasypujemy szczyptą cukru i zalewamy odrobiną lekko ciepłego mleka. Łyżką ubijamy żółtka z cukrem. Gdy drożdże staną się płynne dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40-60 minut. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 13 równych części. Uformować z nich kule, układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Używając szklanki zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć mus i nadzienie serowe. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 º C. Wyjąć, wystudzić na kratce. Bułki można posypać startą skórką pomarańczową.