Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1843

Dodano:

Odsłon: 355

Przepyszne, domowe i proste.

Składniki

  • Składniki na kruszonkę:
  • 1/2 kostki masła
  • 1 niepełna szklanka mąki
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 6 szklanek mąki pszennej
  • pół kostki masła i pół kostki margaryny ( 200 g tłuszczu)
  • 10 dag drożdży
  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • niepełna szklanka cukru
  • aromat cytrynowy
  • cukier wanilinowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Przygotowanie

  1. Drożdże rozrabiamy z cukrem i małą ilością ciepłej wody. Robimy zaczyn i czekamy, aż wyrosną drożdżę. Łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy naczynie z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Kiedy ciasto wyrośnie formujemy średniej wielkości kulki o średnicy około 7 cm. Układamy na blasze, pamiętając o zachowaniu odstępów. Bułeczki smarujemy białkiem kurzym, aby się pięknie upiekły. Następnie wciskamy w ciasto kawałki truskawek i sypiemy kruszonkę.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-35 min, aż się zarumienią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń