Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Mięciutkie i przepyszne
Przepis dnia
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 793
Dzisiaj dla wielbicieli placków ziemniaczanych, proste , szybkie i smaczne pl...
Odsłon: 43
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 97
Przepis dnia
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 793
Dzisiaj dla wielbicieli placków ziemniaczanych, proste , szybkie i smaczne pl...
Odsłon: 43
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 97
Składniki
Zaczynam od przygotowania ciasta drożdżowego. W misce umieszczam drożdże a następnie dodaję cukier i ciepłe ale nie gorące mleko. Dokładnie mieszam i odstawiam na ok. 5 minut. W dużej misce umieszczam mąkę pszenną, jajko, sól oraz zaczyn. Wyrabiam ok. 7 minut a następnie ciasto odstawiam do wyrośnięcia na ok. 40 minut. W tym czasie można przygotować kruszonkę. W misce umieszczam mąkę, cukier i masło. Wyrabiam delikatnie palcami aż powstanie tzw piasek. Truskawki dokładnie myję i kroję na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzewam na 190 stopni. Z ciasta formuję kuleczki mniej więcej tej samej wielkości i delikatnie spłaszczam tworząc okrągłe placki. Smaruję mlekiem. Układam truskawki a następnie posypuję dość obficie kruszonką. Bułeczki piekę ok. 25 minut.