Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Mięciutkie i przepyszne
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 168
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21571
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 91
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 133
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 168
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21571
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 91
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 133
Składniki
Zaczynam od przygotowania ciasta drożdżowego. W misce umieszczam drożdże a następnie dodaję cukier i ciepłe ale nie gorące mleko. Dokładnie mieszam i odstawiam na ok. 5 minut. W dużej misce umieszczam mąkę pszenną, jajko, sól oraz zaczyn. Wyrabiam ok. 7 minut a następnie ciasto odstawiam do wyrośnięcia na ok. 40 minut. W tym czasie można przygotować kruszonkę. W misce umieszczam mąkę, cukier i masło. Wyrabiam delikatnie palcami aż powstanie tzw piasek. Truskawki dokładnie myję i kroję na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzewam na 190 stopni. Z ciasta formuję kuleczki mniej więcej tej samej wielkości i delikatnie spłaszczam tworząc okrągłe placki. Smaruję mlekiem. Układam truskawki a następnie posypuję dość obficie kruszonką. Bułeczki piekę ok. 25 minut.