Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i proste do przygotowania ciasto.
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 33
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 31
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2576
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 33
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 31
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2576
Składniki
Do masy makowej dodać mieszankę keksową, jajko oraz kaszę mannę, wymieszać i odstawić. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło roztopić i ostudzić.
Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 cm x 60 cm.
Na cieście rozsmarować masę makową i pokroić na paski o szerokości około 5 cm. Dla ułatwienia każdy pasek można przekroić na pół wtedy łatwiej będzie go kleić. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na środku tortownicy ułożyć zwinięty rulon z samego ciasta drożdżowego, a następnie owijać wokół niego paski z masą makową pamiętając o tym aby skleić ze sobą końce ciasta. Zostawić około 3 - 4 cm luzu od brzegów tortownicy. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.