Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowo - makowa zebra z bakaliami

Drożdżowo - makowa zebra z bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 225

Dodano:

Odsłon: 3983

Pyszne i proste do przygotowania ciasto.

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka 3 i 1/2 szk,
  • cukier puder 2/3 szk,
  • drozdże świeże 30 g,
  • mleko ok. 1 szk,
  • masło 100 g,
  • jajka 1 szt,
  • cukier waniliowy 1 op,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • Masa makowa:
  • masa makowa 600 g,
  • mieszanka keksowa 150 g,
  • jajka 1 szt,
  • kasz manna 2 łyżki,
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania,
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do masy makowej dodać mieszankę keksową, jajko oraz kaszę mannę, wymieszać i odstawić. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło roztopić i ostudzić.

  2. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 cm x 60 cm.

  3. Na cieście rozsmarować masę makową i pokroić na paski o szerokości około 5 cm. Dla ułatwienia każdy pasek można przekroić na pół wtedy łatwiej będzie go kleić. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

  4. Na środku tortownicy ułożyć zwinięty rulon z samego ciasta drożdżowego, a następnie owijać wokół niego paski z masą makową pamiętając o tym aby skleić ze sobą końce ciasta. Zostawić około 3 - 4 cm luzu od brzegów tortownicy. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.

  5. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń