Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowy przekładaniec

Drożdżowy przekładaniec

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 18245

Dodano:

Odsłon: 5823

Najlepsze drożdżowe ;-D

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 7 dag suchych drożdży (1 opakowanie)
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • skórka otarta z jednej limonki
  • szczypta soli
  • 1 słoik powidła
  • 1 jajko
  • cukier kryształ
  • 2 łyżki wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowy przekładaniec

Przygotowanie

  1. Ciepłe mleko łączymy z drożdżami, łyżką cukru pudru i łyżką mąki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Do wyrośniętych drożdży dodajemy, przesianą mąkę, cukier puder, żółtka i szczyptę soli.

  3. Ciasto lekko wyrabiamy i dodajemy roztopione letnie masło i otarta skórkę z limonki.

  4. Całość dokładnie wyrabiamy, a gdy masa stanie się lśniąca i sprężysta, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośniete ciasto dokładnie mieszamy i wykładamy na posypany mąką blat i dzielimy na 3 części.

  5. Jedną część ciasta rozkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużej brytfance i rozciągamy namoczonymi w wodzie palcami, a następnie na ciasto nakładamy połowie słoiczka powidła i dokładnie rozsmarowujemy po całej powierzchni.

  6. Następnie nakładamy drugą warstwę ciasta.

  7. I również namoczonymi w wodzie palcami naciągamy ciasto na całą powierzchnię i smarujemy drugą połową powidła.

  8. Na wszystko nakładamy ostatnią część ciasta i naciągamy namoczonymi w wodzie palcami wyrównując powierzchnię. Wierzch smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą i obficie posypujemy cukrem kryształem.

  9. Całość odstawiamy do wyrośnięcia na około 120 minut.

  10. Wyrośnięty przekładaniec wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez około 60-70 minut. Upieczone ciasto studzimy w foremce w której się piekło. Smacznego !!!

  11. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń