Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22632
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14962
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4737
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44792
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 653
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 697
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22632
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14962
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4737
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44792
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 653
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 697
Składniki
Ciepłe mleko łączymy z drożdżami, łyżką cukru pudru i łyżką mąki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do wyrośniętych drożdży dodajemy, przesianą mąkę, cukier puder, żółtka i szczyptę soli.
Ciasto lekko wyrabiamy i dodajemy roztopione letnie masło i otarta skórkę z limonki.
Całość dokładnie wyrabiamy, a gdy masa stanie się lśniąca i sprężysta, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośniete ciasto dokładnie mieszamy i wykładamy na posypany mąką blat i dzielimy na 3 części.
Jedną część ciasta rozkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużej brytfance i rozciągamy namoczonymi w wodzie palcami, a następnie na ciasto nakładamy połowie słoiczka powidła i dokładnie rozsmarowujemy po całej powierzchni.
Następnie nakładamy drugą warstwę ciasta.
I również namoczonymi w wodzie palcami naciągamy ciasto na całą powierzchnię i smarujemy drugą połową powidła.
Na wszystko nakładamy ostatnią część ciasta i naciągamy namoczonymi w wodzie palcami wyrównując powierzchnię. Wierzch smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą i obficie posypujemy cukrem kryształem.
Całość odstawiamy do wyrośnięcia na około 120 minut.
Wyrośnięty przekładaniec wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez około 60-70 minut. Upieczone ciasto studzimy w foremce w której się piekło. Smacznego !!!
;-D