Do góry

Desery Przepis na:

Dynia w sosie imbirowym

Dynia w sosie imbirowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Dynia w sosie imbirowym"

Składniki

  • mała dynia + 40 dag dyni
  • obranej i pokrojonej w 2-centymetrową kostkę
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • 2 nasiona kardamonu
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 3 łyżki pokrojonych i zrumienionych na patelni orzechów włoskich
  • pieprz
  • łyżka świeżego tymianku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię wydrąż (należy pozostawić brzegi o grubości około 1 cm), usuń pestki. W rondelku zagotuj pół szklanki wody i wrzuć pokrojoną dynię. Całość chwilę podgotuj.

  2. Dodaj miód, sok z cytryny, imbir, a także nasionka kardamonu. Wlej śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje, a dynia będzie miękka.

  3. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i posyp orzechami i tymiankiem. Sos przełóż do dyni i podawaj.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń