Do góry

Desery Przepis na:

Dyniowe muffiny z orzechami włoskimi

Dyniowe muffiny z orzechami włoskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1973

Dodano:

Odsłon: 421

Dyniowe wypieki ubóstwiam. Po upieczeniu ciacha pozostają wilgotne, a jednocześnie puszyste. Dynia potraktowana przyprawami korzennymi nabiera niepowtarzalnego aromatu i charakteru, a chrupiące orzechy we wnętrzu dopełniają ją perfekcyjnie.

Składniki

  • na ok. 20 muffin
  • 180g mąki pszennej
  • 100g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta soli
  • 100g orzechów włoskich
  • 200g purée z dyni
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • kilka połówek orzechów włoskich do dekoracji wierzchów
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
    Orzechy włoskie drobno siekamy.
    Cynamon oraz goździki tłuczemy w moździerzu na proszek. Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. (Ten etap możemy pominąć i zdecydować się na użycie gotowych, sproszkowanych przypraw, lecz wówczas muffiny będą mniej aromatyczne).

  2. PIERWSZA MICHA

    Do miski wsypujemy mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawy korzenne oraz posiekane orzechy włoskie i wszystko razem mieszamy.

  3. DRUGA MICHA

    W osobnej misce roztrzepujemy jajka, dolewamy do nich jogurt i olej, a następnie dodajemy purée z dyni. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia w jednolitą, gęstą masę.

  4. ŁĄCZYMY MICHY

    Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.

  5. PICHCIMY MUFFINY

    Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Na wierzch wszystkich, lub tylko części muffin ułożyć możemy połówkę orzecha włoskiego.
    Tak przygotowane muffiny wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut. Powinny pięknie zapachnieć, zarumienić się, a patyczek wbity w ich środek powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać muffin w piekarniku. 20 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń