Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dyniowe wypieki ubóstwiam. Po upieczeniu ciacha pozostają wilgotne, a jednocześnie puszyste. Dynia potraktowana przyprawami korzennymi nabiera niepowtarzalnego aromatu i charakteru, a chrupiące orzechy we wnętrzu dopełniają ją perfekcyjnie.
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
Orzechy włoskie drobno siekamy.
Cynamon oraz goździki tłuczemy w moździerzu na proszek. Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. (Ten etap możemy pominąć i zdecydować się na użycie gotowych, sproszkowanych przypraw, lecz wówczas muffiny będą mniej aromatyczne).
PIERWSZA MICHA
Do miski wsypujemy mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawy korzenne oraz posiekane orzechy włoskie i wszystko razem mieszamy.
DRUGA MICHA
W osobnej misce roztrzepujemy jajka, dolewamy do nich jogurt i olej, a następnie dodajemy purée z dyni. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia w jednolitą, gęstą masę.
ŁĄCZYMY MICHY
Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
PICHCIMY MUFFINY
Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Na wierzch wszystkich, lub tylko części muffin ułożyć możemy połówkę orzecha włoskiego.
Tak przygotowane muffiny wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut. Powinny pięknie zapachnieć, zarumienić się, a patyczek wbity w ich środek powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać muffin w piekarniku. 20 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.
Przepis na syrop z orzechów laskowych. Syrop jest świetnym dodatkiem do wypi...
Odsłon: 638
Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana...
Odsłon: 102
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pyszną karkówką pieczoną w soli, bez pr...
Odsłon: 68
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 30
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 166
Tortilla z falafelem to danie kuchni arabskiej, które możesz przygotować w pr...
Odsłon: 38
Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana...
Odsłon: 102
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pyszną karkówką pieczoną w soli, bez pr...
Odsłon: 68
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 30
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 166
Tortilla z falafelem to danie kuchni arabskiej, które możesz przygotować w pr...
Odsłon: 38
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami). Orzechy włoskie drobno siekamy. Cynamon oraz goździki tłuczemy w moździerzu na proszek. Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. (Ten etap możemy pominąć i zdecydować się na użycie gotowych, sproszkowanych przypraw, lecz wówczas muffiny będą mniej aromatyczne).
PIERWSZA MICHA Do miski wsypujemy mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawy korzenne oraz posiekane orzechy włoskie i wszystko razem mieszamy.
DRUGA MICHA W osobnej misce roztrzepujemy jajka, dolewamy do nich jogurt i olej, a następnie dodajemy purée z dyni. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia w jednolitą, gęstą masę.
ŁĄCZYMY MICHY Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
PICHCIMY MUFFINY Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Na wierzch wszystkich, lub tylko części muffin ułożyć możemy połówkę orzecha włoskiego. Tak przygotowane muffiny wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut. Powinny pięknie zapachnieć, zarumienić się, a patyczek wbity w ich środek powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać muffin w piekarniku. 20 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto parzone
Desery
Bananoffee z płatkami owsianymi
Desery
Ciasto miętowo czekoladowe
Desery
Placuszki serowe z patelni według Ewy Wachowicz
Ciasto parzone
Ciasto parzone to ciasto znane z takich przysmaków, jak ptysie, karpatka czy...
Odsłon: 48
Bananoffee z płatkami owsianymi
Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana...
Odsłon: 102