Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dyniowe wypieki ubóstwiam. Po upieczeniu ciacha pozostają wilgotne, a jednocześnie puszyste. Dynia potraktowana przyprawami korzennymi nabiera niepowtarzalnego aromatu i charakteru, a chrupiące orzechy we wnętrzu dopełniają ją perfekcyjnie.
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 62
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 251
Przepyszne smarowidło do pieczywa, z awokado, serka wiejskiego i zielonych ol...
Odsłon: 62
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 27
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 88
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 94
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 62
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 251
Przepyszne smarowidło do pieczywa, z awokado, serka wiejskiego i zielonych ol...
Odsłon: 62
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 27
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 88
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 94
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami). Orzechy włoskie drobno siekamy. Cynamon oraz goździki tłuczemy w moździerzu na proszek. Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. (Ten etap możemy pominąć i zdecydować się na użycie gotowych, sproszkowanych przypraw, lecz wówczas muffiny będą mniej aromatyczne).
PIERWSZA MICHA Do miski wsypujemy mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawy korzenne oraz posiekane orzechy włoskie i wszystko razem mieszamy.
DRUGA MICHA W osobnej misce roztrzepujemy jajka, dolewamy do nich jogurt i olej, a następnie dodajemy purée z dyni. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia w jednolitą, gęstą masę.
ŁĄCZYMY MICHY Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
PICHCIMY MUFFINY Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Na wierzch wszystkich, lub tylko części muffin ułożyć możemy połówkę orzecha włoskiego. Tak przygotowane muffiny wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut. Powinny pięknie zapachnieć, zarumienić się, a patyczek wbity w ich środek powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać muffin w piekarniku. 20 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.