Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dyniowe rogaliki to idealna przekąska na chłodniejsze dni. Kruche, delikatnie cynamonowe ciasto z dodatkiem purée z dyni, a w środku kuszące powidła śliwkowe – czy można sobie wyobrazić lepsze ukoronowanie jesieni?
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 166
Polecam.
Odsłon: 1706
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 166
Polecam.
Odsłon: 1706
Składniki
Zacznij pracę od wykonania puree dyniowego. Dynię pokrój, oczyść z gniazd nasiennych, opłucz, osusz i ułóż na dużej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj dynię folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-45 minut, aż dynia będzie miękka. Następnie wyjmij blaszkę z piekarnika, odstaw dynię na ok. 15 minut, odwiń folię aluminiową i odstaw do pełnego wystudzenia. Upieczoną dynię zblenduj lub przetrzyj przez sito na gładkie puree.
Przejdź do przygotowania ciasteczek. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sodę, cukier puder, cukier waniliowy, cynamon, sól, pokrojone w kostkę zimne masło, puree z dyni oraz żółtka. Wymieszaj składniki i zagnieć gładkie ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i podziel na kilka części. Każdą część kolejno wałkuj na kształt koła, po czym podziel na trójkąty – podobnie jak kroi się pizzę. Przy krótszym boku wyłóż porcję dżemu lub powideł i zwijaj rogaliki, zawijając koniec ciasta do środka. Lekko zawiń końce rogalika do środka, aby uzyskać ładny kształt. Postępuj podobnie z resztą ciasta.
Gotowe rogaliki przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180-190°C na ok. 15 minut.
Upieczone dyniowe rogaliki ostrożnie układaj na tacy/paterze i odstaw do wystudzenia. Przechowuj pod kuchenną ściereczką lub w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie wyschły.