Do góry

Desery Przepis na:

Eklerki z masą budyniową.

Przepis dnia 2014-10-23
Eklerki z masą budyniową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8592

Dodano:

Odsłon: 14807

Następny deser z parzonego ciasta. Polecam bo smaczne :)

Składniki

  • 250 ml wody
  • pół kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 duże jajka
  • masa: budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka
  • 3/4 litra mleka
  • pół szklanki cukru
  • galaretka agrestowa lub inna
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kostka masła prawdziwego (200 g)
  • do dekoracji: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady białej
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wodę gotujemy z margaryną i solą. Do gotującej dodajemy mąkę i energicznie rozcieramy grudki. Gdy wystygnie wbijamy jajka i proszek do pieczenia, ubijamy mikserem na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy wyciskamy podłużne kształty, u mnie tak około 3 na 10 centymetrów. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 220 * na złoty kolor, ciasto musi być dobrze wypieczone, tak około 15 min. a następnie przy uchylonych drzwiczkach następne 5 min. Gdy się upieką i wystygną kroimy na połowę.

  2. Robimy krem.
    Dwie szklanki mleka gotujemy z cukrem, do trzeciej wsypujemy budyń, mąkę ziemniaczaną, gotujemy budyń.
    do gorącego dodajemy galaretkę, dobrze mieszamy by się rozpuściła w budyniu. Zostawiamy do wystudzenia. Ucieramy z kostką masła na gładką masę.
    Nakładamy masę na eklerki i przykrywamy. Rozpuszczamy czekolady oddzielnie w miseczkach, płynną nakładamy do woreczka śniadaniowego, ucinamy koniuszek i dekorujemy nasze ciacha.

    SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Afrulu 22 października 2014 Zapowiadają się rewelacyjnie,z taką masą jeszcze nigdy nie robiłam:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Marusia26 21 października 2014 Zabieram przepis do ulubionych bo kocham eklerki a tu jeszcze dodatek galaretki. :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 20 października 2014 Te pyszne ciasteczka przypominają mi moje dzieciństwo i wówczas w stolicy Górnego Sląska ludziska nazywali je, tłumacząc nazwę wprost z niemieckiego, "kość miłości". Pewnie m.in. z powodu ich podłużnego kształtu. Nazwę "ekler" usłyszałem dużo póżniej...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kardamoniczka 20 października 2014 Fiu fiu eklerki wyglądają świetnie, szczerze się przyznam, że jeszcze nigdy nie miałam okazji robić parzonego ciasta. Coś tak czuje, że do takich słodkości fajnie komponuje się zielona herbata z teekanne czy innej firmy. Przynajmniej ja taką praktykę przyjęłam, żeby łączyć słodkości z herbatą.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń