Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na proste ciasto z jabłkami. Sezon jabłkowy w pełni, więc jeżeli ktoś jeszcze takiego ciasta nie piekł, to polecam wypróbować przepis, bo ciasto jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34612
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 882
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 151
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3772
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34612
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 882
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 151
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3772
Składniki
Najpierw przygotuję jabłka: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do miski i polewam sokiem z cytryny.
Przygotowanie ciasta: Do miski wsypuję cukier dodaję cynamon i mieszam. Następnie dodaję tłuszcz o temperaturze pokojowej i miksuję na puszystą masę.
Następnie dodaję stopniowo jajka i cały czas miksuję, gdy jajko połączy się z masą dodaję następne. Do mąki dodaję cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, sodę, delikatnie mieszam, dodaję mąkę do ciasta i miksuję do połączenia się składników.
Do gotowego ciasta dodaję pokrojone jabłka i dokładnie mieszam, tak aby jabłka były oklejone ciastem. Foremkę w której będę piekła ciasto wykładam papierem, dodatkowo papier maluję olejem, ponieważ ciasto lubi przykleić się do papieru. Ciasto wykładam do foremki i równo rozprowadzam.
Pieczenie ciasta jabłkowego: Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Ciasto piekę około 35 minut do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika oraz od tego jak dużą użyjemy foremkę, czym mniejsza foremka tym ciasto będzie się piekło dłużej.
Upieczone ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Ciasto z jabłkami jest gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam serdecznie.