Do góry

Desery Przepis na:

Ekspresowe i przepyszne ciasto z jagodami

Ekspresowe i przepyszne ciasto z jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 166

Dodano:

Odsłon: 2947

Pyszne, puszyste i ekspresowe w przygotowaniu ciasto, które można upiec z dowolnymi owocami. Tutaj wersja z jagodami.

Składniki

  • Jajko 6 szt.
  • Cukier 1 1/2 szklanki
  • Cukier wanilinowy 3 łyżeczki
  • Mąka tortowa 2 3/4 szklanki
  • ocet 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy 3/4 szklanki
  • jagody 1 szklanka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ekspresowe i przepyszne ciasto z jagodami

Przygotowanie

  1. Mąkę z proszkiem przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i łyżkę octu lub soku z cytryny. Miksować na szybkich obrotach do czasu, aż jajka zaczną bieleć. Partiami dodawać mąkę z proszkiem i miksować na wolnych obrotach. Pod koniec miksowania wlać olej. Ciasto przelać do blaszki (36x25), wierzch ciasta posypać jagodami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec ok. 50 minut do suchego patyczka. 10 minut przed końcem pieczenia przełączyć grzałkę na góra-dół, aby ciasto się zarumieniło. Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

  2. Rady: Do ciasta można użyć dowolnych sezonowych owoców.
    Jeśli używacie jagód mrożonych nie należy ich wcześniej rozmrażać.
    Dla wzbogacenia smaku można dodać do ciasta startą skórkę z cytryny lub pomarańczy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń