Do góry

Desery Przepis na:

Ekspresowe pierniczki

Ekspresowe pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24834

Dodano:

Odsłon: 8973

Przepis na szybkie i proste w przygotowaniu pierniczki "last minute". Można je wykonać tuż przed Świętami :) Uwielbiam je, bo są mocno korzenne i niezwykle mięciutkie. Znikają błyskawicznie ;) Idealnie nadają się do skąpania w polewie czekoladowej. Ja udekorowałam je lukrem i cukrową posypką, ale są świetne również bez dekoracji :)

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 3 jajka
  • 1 pełna szklanka cukru pudru
  • 150 g płynnego miodu
  • 130 g miękkiego masła
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną, kakao, cynamon oraz szczyptę soli - mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie wbijamy jajka, dodajemy miód oraz miękkie masło i zagniatamy ciasto.

  2. Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a jeśli mamy jeszcze trochę czasu to dobrze wstawić je na całą noc lub dłużej. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 7 - 8 minut.

  3. Po ostygnięciu wkładamy je do metalowej puszki lub dużego słoja.

  4. Pierniczki możemy także dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą lub cukrowymi posypkami. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń