Do góry

Desery Przepis na:

Ekspresowe rogaliki z marmoladą

Ekspresowe rogaliki z marmoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 462

Dodano:

Odsłon: 6742

Te rogaliki zawsze ratują sytuację, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego! Szczególny sentyment mam do nich bo są z receptury Babci! Zapraszam serdecznie na mój Instagram oraz kanał Youtube @smacznie_na_talerzu gdzie znajdziesz więcej przepisów oraz filmików krok po kroku. Poniżej zostawiam linki i serdecznie zapraszam!

Składniki

  • 400g mąki tortowej
  • 80g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1cale opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 220g masła 83% tłuszczu
  • 2 żółtka2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • marmolada
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ekspresowe rogaliki z marmoladą

Przygotowanie

  1. Do misy miksera przesiej mąkę, dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wymieszaj. Dodaj masło pokrojone w drobną kostkę, śmietanę i żółtka. Zmiksuj na konsystencję mokrego piasku, zagnieć szybko w kulkę. Podziel ciasto na dwie części, lekko spłaszcz, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.

  2. Pierwszą część ciasta rozwałkuj na cienki, okrągły placek. Za pomocą dna od tortownicy wytnij koło. Podziel na 12 równych trójkątów. Na brzegu każdego połóż marmoladę i zwiń na kształt rogalika. Ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem tak aby się nie stykały.

  3. Schłodź w lodówce przez 20 minut. Tak samo postępuj z drugą częścią ciasta. Piecz w nagrzanym piekarniku do 190°C ok 15-20 minut, na złoty kolor. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń