Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To prawdopodobnie najszybszy i najprostszy przepis na piernik świąteczny, jaki możesz znaleźć w internecie. Wystarczy, że połączysz składniki, zmiksujesz je i upieczesz masę, a wyjdzie ci przepyszne i aromatyczne korzenne ciasto.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 922
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2139
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 922
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2139
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Składniki
Przygotuj blender. Do misy wrzuć wszystkie mokre składniki i dokładnie je ze sobą połącz.
Do tak powstałej masy wsyp następnie wszystkie suche składniki. Ponownie zmiksuj.
Przygotuj keksówkę (o wymiarach 24 cm x 10 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wylej masę do blachy.
Wstaw keksówkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. godzinę (po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
Wyjmij ciasto i ostudź. Gdy piernik będzie już chłodny, wyjmij z formy i przekrój na trzy równe części. Każdą przełóż powidłami śliwkowymi. Jeśli nie masz ochoty na polewę czekoladową, po prostu posyp piernik cukrem pudrem.
Przygotuj polewę. Kremówkę podgrzej w garnku i do ciepłej wsyp pokruszoną czekoladę. Mieszaj do utworzenia jednolitej masy. Od razu zalej chłodnego już piernika. Jeśli chcesz, posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.